Култура Община

Трио Владигерови поднася на великотърновската публика вълнуващ концерт по повод празника на града

Вълнуващ концерт-спектакъл на Александър, Константин и Екатерина Владигерови и приятели, ще зарадва великотърновци и гости на града на 14 март от 19 ч. в Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“. Концертът, който е съставен от две части, е по случай празника на Велико Търново и 125 години от рождението на Панчо Владигеров.

В първата част на проявата ще бъдат представени авторски песни от диска „Magie” на Александър и Константин Владигерови (внуци на големия композитор Панчо Владигеров) по текстове на Райнер Мария Рилке. Дискът получава номинация за Композитор на годината 2022-2023 Opus Klassik. Ще бъде излъчен и клип на песен от самия диск.

Втората част е насочена към творби от творчеството на Панчо Владигеров, в чест на 125-годишнината от рождението на композитора. Ще бъде представена „Одата на радостта“ по нов начин, в аранжимент близък до българския фолклор.

В концерта взема участие и Екатерина Владигерова (внучка на Панчо Владигеров). Именитата фамилия създава Трио Владигерови, които прославят България и българската музика из целия сват.

Сопраното Мария Павлова, която е родом от Велико Търново, ще изпее част от песните от диска „Magie” на немски език, както и песни на Панчо Владигеров.

Вълнуващо е и участието на известния актьор Мариан Маринов, който ще чете преведените от немски текстове по Рилке. Актъорът е известен като гласът на BTV и с участието си в дублажи на анимационни филми на „Disney” и “Pixar”, на много други филми и сериали, както и на компактдискове с българска поезия.

В проекта се включва и Стоян Янкулов-Стунджи, може би най-изявеният български музикант-перкусионист. Свири на пиано, тарамбука,тъпан, дръмбой и барабани. Експериментира в различни стилове – джаз, поп, фюжън, латино и етно музика. Стоян Янкулов притежава уникален стил на свирене, придаващ оркестрово звучене на ударните инструменти.

Вход – свободен, с покани от касатата МДТ „Константин Кисимов“.