Образование

Трима учители и четирима ученици от СУ „Емилиян Станев“ бяха на работно посещение в Португалия

Трима учители и четирима ученици от СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново бяха на работно посещение в Португалия. Визитата е в рамките на проект „Изкуството е навсякъде“, по който работят училища Турция, Чехия, Италия, Португалия, Испания и България. Осмокласничката Невена Маркова, Преслав Кушев, който е в 10 клас и двамата единадесетокласници Анджелина Ангелова и Боян Апостолов са представяли великотърновската гимназия на последната от поредицата работни срещи по този проект. Заедно с децата в Португалия са пътували и директорът на СУ „Емилиян Станев“ Кина Котларска, Маргарита Рачкова, учител по изобразително изкуство и Митка Ангелова, учител по математика и информатика и координатор за СУ „Емилиян Станев“.

Представителите на всички страни-участнички в проекта са били гости в училище „Dr. Horacio Bento de Gouveia School“ в град Фуншал, Мадейра. Темата в Португалия е била „Красотата на Мадейра“, затова и по-голямата част от заниманията и на учениците от всички държави, и на учителите, са били свързани с най-известните забележителности на острова.

Разходка с катамаран, наблюдение на делфини, посещение на защитени местности, посещение на най-северната точка на острова и до едно от планинските селца на Мадейра, известно с много тесните си напоителни канали, са били включени в програмата. „Визитата ни съвпадна с техния фестивал на цветята, по времето на който там изграждат стена от цветя, която е символ на надеждата за мир. Подобна стена направиха и в училището, което домакинства срещата и всяко дете имаше шанса да постави цвете в тази стена“, разказва Митка Ангелова и допълва, че по време на един от уъркшопите, учениците са успели да си изработят за спомен пластичен ключодържател.

Визитата в Мадейра е приключила с участие на учениците в археологическа лаборатория, в която те е трябвало да търсят и откриват предмети и да отговарят на въпроси за тях.

Проектът приключва в края на август и цялата информация по него ще бъде събрана в сайт, по който работи единадесетокласникът Боян Апостолов от СУ „Емилиян Станев“