Култура

Трима души извървяха изцяло пеш поклонническия поход по пътя на мощите на Свети Иван Рилски

Трима души извървяха изцяло пеш поклонническия поход по пътя на мощите на Свети Иван Рилски. Това са Паскал Пиперков от Велико Търново, основен организатор, Елица Стаменова от София, която за трети път изминава пътя и за първа година Недялко Илиев от Варна. Тази година походът се проведе от 30 юни до 6 август. Както преди 552 години той премина от Велико Търново до Рилския манастир.

Поклонниците изминаха между 600-750 километра. Посетиха 8 области, между 50-70 селища. Към тримата, извървели изцяло пеш маршрута, се включиха 50 души в различните дни, а 200 души са посрещачите в различните населени места.

Най-малкият участник бе отново Йоан от Габрово, вече на 2 годинки. Той се включи в похода с родителите си от Луковит до Карлуково.

Колкото ни бяха силите, се молихме на светеца за опрощаване на нашите грехове, за нашите близки и приятели. Този път предложихме по-лежерно преминаване на похода през Велико Търново и София през целия месец юли. Посетихме нови обекти. Един такъв бе руините на Врачанския манастир „Света Троица” в местността „Манастирски дол”. Откривахме нови пътеки. Особено приятно за нас бе посрещането ни в Горна Липница. Около 40 души преминаха цялото село с нас. Бяха се събрали и децата. Вълнуващо и приятно беше. Някъде където са ни посрещали добре преди, сега имаше по 5-6 души, при други пък точно обратното. Раздаваха ни погачи, сладки, плодове. Труден е пътят, въпреки облекченията, които се опитваме да правим. Основното, което е най-важното, освен труда, който полагаме за молитва и физически улисия, и преодоляване на пътя, е  постигане на целта. Искам да призова всички, които са участвали в похода или са се молили за нас по време на пътуването, до края на годината да посетят Рилския манастир и да се поклонят пред мощите на светеца, да усетят благодатта на манастира. И да благодарят на Иван Рилски за всичко, което прави за българския народ”, прави равносметка Паскал Пиперков след края на поклонническия поход.

Кремена Крумова – Попова