Култура Образование

Третокласници направиха макети на исторически забележителности за изложбата „България на длан”

Макети на най-известните исторически сгради в страната ни изработиха третокласници от СУ „Емилиян Станев”. Децата, заедно със своя класен ръководител Цанка Маринова, днес представиха пред своите съученици изложбата „България на длан”. Експозицията официално откри заместник-директорът на учебното  заведение Надя Станчева. Голямата базилика в Плиска, Патриаршията в Търново, Асеновата крепост, църквата в Преслав и крепостта Баба Вида са част от емблематичните сгради, част от проекта. Възпитаниците от III „в” клас на учебното заведение са ги изработили вкъщи, разделени на отбори, в рамките на 4-5 месеца. Изложбата „България на длан” е посветена на 1 ноември, Деня на народните будители.

Материалите са подсигурени във вид на книжки, които се изрязват. Малчуганите са следвали стриктно указанията за слепването и сглобяването им.  „Тези макети ще бъдат използвани като един жив учебник. От началото на учебната година вече изучаваме нов предмет – „Човек и общество” – макетите ще бъдат един много добър помощник за децата. Участието беше по желание, никой никого не накара насила. Забавляваха се, а през цялото време аз бях убедена във възпитателната и образователна сила на този проект”, посочи Цанка Маринова.

Идеята за изложбата се ражда миналата година след посещение на преподавателката и нейните тогавашни второкласници в парка „Мини България”. „Тогава в мен се породи тази идея, но ми бяха необходими съмишленици. Обърнах се към техните майки и татковци по време на една родителска среща. Те заедно подеха тази инициатива, направихме екипите и след един дълъг период това се случи. Благодаря им от сърце”, акцентира Маринова.

Светлата класна стая на III „в” клас се намира вдясно от експозицията, на която от днес се радват учениците в СУ „Емилиян Станев”. Тя е подредена на втория етаж в учебното заведение. „Тези макети ни показаха нещо, което ние не можем да видим в учебниците”, споделиха пред Общинското радио авторите на изложбата.

Репортаж от откриването на експозицията чуйте в прикачения звуков файл: