Култура

Тревненската школа гостува с икони и резбовани пана

Представителната традиционна изложба на Националната гимназия по приложни изкуства /НГПИ/ „Тревненска школа“ гостува във Велико Търново. Тя е подредена в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“.

С избрани творби „Тревненска школа“ представя пълния учебен цикъл в трите специалности – „Художествена дърворезба“, „Интериорен дизайн“ и „Иконопис“. Експозицията събира на едно място работи на ученици от 8 до 12 клас. Изложените дипломни работи на випуск 2017 ще допълнят представата за цялостния процес на обучение – от създаването на проекта до изпълнението му в материал. Икони, пластики от дърво, резбовани пана, проекти за интериорен дизайн и мебели – уникати обхваща изложбата.

Посетителите, желаещи да получат информация за приема и професионалната подготовка в гимназията, ще имат възможност да се срещнат с преподавателите по специалните предмети в училището, което единственият на Балканите реален съвременен продължител на Българска възрожденска школа, съхранявайки и успешно развивайки традициите на Тревненската иконописна и дърворезбарска школа.

Експозицията на НГПИ „Тревненска школа” ще бъде открита на 19 април /четвъртък/ от 18.00 часа.