Денят

Тракийско дружество „Царевец“ отбеляза 121 г. от смъртта на Капитан Петко Войвода

Днес част от членовете и ръководството на Тракийско дружество Царевец 2021 във Велико Търново положиха цветя на паметника Майка България. Така те отбелязаха 121 години от смъртта на Капитан Петко Войвода, участвал и в Руско-турската освободителна война. Капитан Петко Войвода е патрон на Съюза на тракийските дружества в България. Той е български национален герой и крупна историческа личност, издигнала се до най-възвишения идеал за свобода, за независимост на България и за мир на Балканите.
Председателят Паулина Петрова сподели: „За нас това е гордост, трябва да носим у себе си борбения дух, който са притежавали такива славни дейци. Не трябва да забравяме историята си! Поклон!“

Капитан Петко войвода има над 22 паметника в България – Кърджали, Крумовград, Ивайловград (с. Плевун ), Чепеларе, Варна, на Бунарджика в Пловдив, Стара Загора (в парк Тракия), Асеновград, в Морската градина в Бургас и други. За най-внушителен се смята този в Хасково, открит през 1955 година, дело на Стою Тодоров. В десетки български градове и села има улици, носещи името на героя, в Свиленград един от големите квартали се казва Капитан Петко войвода.

На него са посветени много народни песни, научни изследвания и литературни творби. По сценарий на Николай Хайтов за него е създаден спечелилият изключителна популярност биографичен многосериен филм „Капитан Петко войвода“ (1981) режисьор е Неделчо Чернев, а оператор – Димо Коларов с участието на актьора Васил Михайлов в главната роля.

Граничният пункт с Гърция към Беломорието при Свиленград също носи неговото име – ГКПП Капитан Петко войвода.

На остров Ливингстън, Антарктида, на името на бележития българин е наречен връх Петко войвода (Petko Voyvoda Peak).

Паметникът на Капитан Петко войвода в родното му село Доганхисар Дедеагачко – Беломорска Тракия

През 2004 година в родното му село Доганхисар Дедеагачко – Беломорска Тракия е открит негов паметник – дело на казанлъшкия скулптор Велин Дечков, построен със средства на Българско тракийско дружество. Той се намира в частния имот на местно гръцко семейство, в двора на ловния дом „Сафари“, недалеч от центъра на селото.

По случай 160-годишнината от рождението на войводата на 2 декември 2004 година, на хълма Джаниколо в Рим бе открит друг негов паметник (автор професор Валентин Старчев), редом с този на Джузепе Гарибалди.

Личният архив на войводата, състоящ се от документи и кореспонденции, свързани с революционната му дейност, днес се съхранява в Българския исторически архив на Национална библиотека „Свети свети Кирил и Методий“ в София. В селото-музей Широка лъка може да се види запазената щаб квартира на Капитан Петко войвода, използвана от него по време на националноосвободителните войни.