Култура Любопитно

Трабанти от близко и далеч пристигат за Деветия Трабант фест във Велико Търново

Трабант, тунингован като джип, първият реставриран полицейски трабант, пикапи, кабриолети и лимузини са само част от интересните автомобили, които пристигат във Велико Търново за Деветото издание на Трабант феста тази година. Атрактивното мероприятие започва от 10 часа на 17 март, събота, с регистрация на участниците на паркинга зад Военния клуб в старата столица. Програмата продължава с традиционното дефиле пред сградата на Община Велико Търново. Тази година се очаква над 100 соц превозни средства да се включат в атрактивното събитие, с което се дава старт на сезона на любителите на трабанти от близко и далеч.

След дефилето, предстои обиколка на града, а посоката, към която се отправят шофьорите, е крепостта Царевец. Крайна точка тази година ще бъде Националният военен университет „Васил Левски”, където ще бъдат обособени писта и паркинг. Там шофьорите ще демонстрират уменията на своите автомобили пред публиката.

Забавни игри за малки и големи, награди, атрактивни номера и любопитни автоекспонати са включени в тазгодишното издание на събитието.

Най-старият трабант, който ще демонстрира своите качества,  е от  1963 година. Негов собственик е Кольо Тончев от Добрич – бащата на фолкпевицата Преслава. Най-новият пък е произведен в началото на 90-те и е четиритактов. Именно четиритактов е и най-новият трабант – част от колекцията на великотърновеца Ивайло Антов. Общо 78 са немските превозни средства, които притежава запаленият колекционер. Бежовият автомобил е закупен по интернет от Румъния. Любопитното е, че Антов се разбира със собственика, който е унгарец, и неговата съпруга – румънка, изключително трудно, и до последно се съмнява дали въобще возилото ще пристигне в родното Велико Търново. Цели 25 дни чака своята нова кола Антов – дни, в които е в неведение. В крайна сметка, трабантът пристига в старата столица, натоварен на камион. В момента се ремонтира, за да се включи в Деветия Трабант фест. „За мен беше отдавнашна мечта да се сдобия с такъв трабант”, сподели пред журналисти Ивайло Антов. Цената  на автомобила е равносилна на съвременна кола втора употреба. Трабантът е произведен през ноември 1990 година и е единственият за региона, похвали се собственикът.

Сред интересните експонати тази година е единственият реставриран полицейски трабант в България. Той пристига от Ботевград, а цветовете му са бяло и зелено. Сред очакваните атракции е и трабант-джип с гребло. „Както всяка година, за фестивала пристигат колегите от Румъния, очакваме и  германеца Томас тази година. За руснака Сергей още не сме сигурни. Миналата година имахме много нови посетители от Франция и Англия от едно ваканционно селище между Габрово и Дряново. Едно гръцко семейство от Габрово също очакваме да се включи тази година”, допълни Антов.

„Едно от най-емоционалните събития, свързани с ретро автомобилите” – така описва Трабант феста доц. Милен Михов, председател на ретро клуб „Трабант-Велико Търново”. Той ще се включи в мероприятието със своя автомобил, който е на 31 години.

Трабант фестът е посведен на празника на града и се провежда с подкрепата на Община Велико Търново и Националния военен университет „Васил Левски”.