Интервю Култура

Тоня Борисова: Мракът ще бъде победен, ако светим заедно

Тоня Борисова представи във Велико Търново книгата си „Път от светлина в безкрая”. Пред приятели на словото писателката прочете стихове от книгата, посветена на покойния ѝ съпруг – режисьора и оператор Александър Борисов, с когото за 25 години съвместен семеен и творчески живот са създали 45 художествено-документални филма от Проекта „Пътеки към Душата на България”.

„Тоня Борисова е поетеса, която спокойно можем да наречем търновка, тъй като началото на творческата ѝ пътека тръгва от аудиториите на търновската алма матер. През годините тя стана една от тия, с които всеки народ може да се гордее – поетеса, актриса, певица, сценарист, режисьор, фолклорист, критик, редактор… Трудно можем да говорим днес за присъствието на ренесансови личности в нашия забързан, често хаотичен и объркан, модерен свят. Но пред вас стои един наистина ренесансов творец – хуманист и космополит, но и една наистина дълбоко свързана с корените и ценностите ни българка. Тоня е ярък представител на това поколение, родено и отраснало с моралните ценности на здравия български дух, и приело за образец в изкуството си големите класици и поети – от Вазов до Багряна. Самата Тоня е потомка на Захарий Стоянов и принася във времето неговия борбен дух.”, така я представи във Велико Търново Дора Бонева.

„Път от светлина в безкрая” е отглас на последните думи на моя съпруг. Това е една негова заръка и наше верую, че човешкият живот трябва да се върви с достойнство и всяка стъпка да чертае път от светлина в безкрая на изкуството и на българското време”, сподели за Общинското радио Тоня Борисова.

Ето какво още разказа тя преди срещата си с търновската публика:

 

През 2000г. Тоня Борисова издава книгата си, посветена на старата столица– „Царевград Търнов – Всеславният”. „Велико Търново е каменно безсмъртие, всяка стъпка тук е история и време. Ние сме велик и славен народ, а Търново е една пендара в този наниз от красиви и вековечни паметни знаци на българския дух.”, каза поетесата. Тя е и родственица на Захарий Стоянов. Задължава ли я това или ѝ помага в мисията за опазване и съхранение на българския дух –  чуйте какво сподели Тоня Борисова:

 

Повече светлина. Това е посланието на изкуството ѝ:

 

Ето и едно от стихотворенията на Тоня Борисова от книгата ѝ „Път от светлина в безкрая“:

Тоня Борисова пише поезия, проза, публицистика, литературна критика, сценарии за филми. В спектаклите ѝ (над 600) участват изтъкнати български и чуждестранни изпълнители, оркестри, хорове, ансамбли, сред които Валя Балканска, Янка Рупкина, Теодосий Спасов; хор „Родина”, ансамблите „Пирин”, „Сидер Войвода” и др. Има многобройни публикации в периодичния печат, сборници и антологии. Стиховете ѝ са превеждани на френски, немски, английски, украински, сръбски, руски, чувашки, татарски, башкирски, португалски, турски, фарси и есперанто. Носителка е на престижни литературни и филмови награди от международни и национални поетични конкурси и кинофестивали.