Политика

Томислав Дончев: Големият проблем с фалшивите новини е не, че някой ги измисля- а, че някой им вярва

Това каза във Велико Търново вицепремиерът Томислав Дончев. Според него не може да се говори за държавна цензура, която обезателно да регулира нещата. „Тук преди всичко ни трябват механизми, да се създадат  нива на съобразителност, критичност, филтър, където някой да преценява кое е истина и кое не.  Когато държавата казва кое е истина и кое не – това е подозрителна ситуация. Трябват ни опори, за да преценяваме коя информация е подвеждаща, коя може да ни ориентира или да ни свърши  работа”, посочи Дончев и подчерта, че фалшивите новини могат да се превърнат в токсин, който да отрови демокрацията.

Във Велико Търново вицеппремиерът участва в откриването на международна конференция „Стойността на комуникациите в дигиталната ера”, чийто домакин е Университетът „Св. св. Кирил и Методий”.

Преди началото на форума пред журналисти Дончев коментира протестите в страната.  „Не очаквайте да оспоря правото на някого да протестира. Това си е достижение на демокрацията, шанс да си изявиш позицията, когато искаш нещо, когато си недоволен без значение дали групата е малобройна, или е многобройна. Единствената ми молба е българските граждани, които протестират, да не пречат на другите, които не протестират”, каза зам.-министър-председателят. Той отбеляза, че призивите на хората са много, но освен нереалистични – някои са неразбрани от него. „Най-вече какво означава да сменим системата? Много бих желал да чуя детайли – какво точно да сменим в системата? Не ме разбирайте криво – системата не е съвършена. Тя има нужда да се променя – с по-големи или с по-малки крачки. Единственият стремеж е в опитите си да променим системата, да я направим по-добра – да не я разрушим, защото ние друга държава нямаме. Ако разрушим тази – после ще трябва да я изграждаме наново, а както знаем от прехода – то отнема десетилетия”.

На журналистически въпрос – ще изкара ли правителството мандата си – Томислав Дончев отговори: По всяка вероятност – да, но това зависи не само от парламентарната аритметика, а и от обществените настроения”.