Култура

Студенти от ТК „Любен Гройс” представят дипломния си спектакъл на търновска сцена

Студенти от Театралния колеж „Любен Гройс” ще изиграят дипломния си спектакъл на търновска сцена. На 19 май от 19:00ч. на сцената на читалище „Надежда” младите театрали ще представят пиесата „И най-мъдрият си е малко прост” на руския писател и драматург Ал. Островски. Режисьор на постановката е доц. Виолета Гиндева.
В ролята на Машенка зрителите ще видят търновката Горица Радева, която има редица изяви в старата столица, преди да започне обучението си в театралния колеж.
Преди седем години Горица гледала постановката на Търновския театър „Васа Железнова” по Максим Горки, под режисурата на Калин Ангелов.
Когато представлението свърши, се разплаках. Прибрах се и казах: Аз ще стана актриса! Сега играем два пъти в седмицата и усещането да си пред публика е безценно, разказа за Общинското радио търновката.

Горица Радева в ролята на Машенка

Премиерата на „И най-мъдрият си е малко прост” е била през февруари, а едновременно с пиесата на Островски, всяка седмица на сцената на колежа артистите играят и „Сън в лятна нощ” на Шекспир. Обмислят да представят спектаклите си и в други градове, но в средата на юни им предстоят държавни изпити.
Горица мисли да продължи образованието си в Гърция и да се занимава и с режисура. Мечтата ѝ е да изиграе или постави Еврипидовата „Медея”.
Много се вълнувам, че ще играя в родния си град, пред приятели и познати, и то на сцената на читалището, поставило началото на театъра в Търново, сподели младата актриса и покани своите съграждани на предстоящото представление.
В дипломния спектакъл „И най-мъдрият си е малко прост” участват още: Сава Драгнев, Мила Топалова, Александър Писев, Пресиян Кузов, Венета Иванова, Лъчезар Динков, Мартина Нацкова, Сияна Янева, Стефан Добрев, Теодор Софрониев, Йордан Любомиров.