Култура Любопитно

Тино гостува на сцената на „Арт Лято

Финалистът в „Гласът на България“ Тино ще гостува на сцената на „Арт Лято”. Събитието се организира с подкрепата на Община Велико Търново и е с вход свободен.  Концертът на изпълнителя с  нисък тембър, който му донесе названието „българският Ник Кейв“, е на 9 август от 21,00 часа.

Кръстен е Кирил Хаджиев, но го наричат Тино.  Роден е на 15 юли 1996 година в София. От 4- годишен живее във Варна. Затова се определя като варненец. Първият му досег с творчеството е чрез писането на поезия , но от както се помни музиката привлича вниманието му. Интересува се от чувствени песни, но и от добре продуцирани парчета с хитови елементи.

Часове наред слушах музика на един уокмен с касетки и си представях как съм на сцената”, сподели Тино.  В младежките си години започва да свири на барабани, а по-късно и на китара. После съчинява песни и ги продуцира. Към пеенето се насочва, когато решава да представи произведенията си пред публика.

Първите му изяви на сцена са с групата Soulmate N2 в морската столица. В момента бандата не е действаща, но някои членове от състава ѝ свирят с Тино  след участието му в „Гласът на България”. Един от тях е и барабанистът Андрей Андонов, който заедно с китариста Николай Кърджиев ще изпълни музикалния съпровод на концерта във Велико Търново.

Тино признава, че е бил скептично настроен към телевизионния формат. Благодарение на „Гласът на България” успява да пребори собствените си предразсъдъци. Форматът му дава възможност и да се докосне до голямата сцена, да си партнира с различни музиканти. Определя изживяването като предизвикателство заради мащаба на предаването. Не намира промяна в себе си след формата. По-скоро смята, че е наваксал в реалността това, което вече си е представял. Благодарен е за получената публичност. Тя е спомогнала за популяризирането на изявите му и за по-добрата връзка с публиката. „Концертите са двустранна работа. Тя е на музикантите, но и на зрителите. Енергията, която публиката ни изпраща е много силна” , допълни изпълнителят.

Тино гостува за пореден път във Велико Търново.  Миналото лято той се е представил за пръв път пред публиката в Старата столица на същата сцената, на която ще изнесе концерта си на 9 август. През зимата е пял и в местен клуб с групата си Soulmate N2.  „Публиката във Велико Търново определено има остри уши. Дори и да замлъкне в някаква част от песента не спира да слуша. Затова в града се случиха едни от най-интимните ми участия”, коментира изпълнителят. Той обясни, че няма стил, в който да се изявява. Умее да оценява качествената музика независимо от изпълнител или жанр. Когато създава парчетата си, се вдъхновява от различни стилове и се опитва да вкарва елементи от всеки от тях.

Обича да експериментира, както направи и с избора на Камелия за свой треньор.  Споделя, че от всяко едно изпълнение на сцената на „Гласът на България“ му е останал незабравим спомен. Никога няма да забрави и определен момент още от началото на изявите си. „Свирехме с групата Soulmate N2. Беше един от първите ни концерти. Публиката беше много малко около 20 човека. В един момент усетих, че трябва да излезем от изкуствената и репетирана рутина, която убива творчеството. Започнахме да развиваме една импровизация, което стана честа практика в концертите ми. Някак се споихме с публиката и създадохме заедно нова песен на сцената. Казва се „I’ll be here“ или по нашенски „Аз ще бъда тук“. Изпълнявам парчето и до ден днешен. Обичам да си спомням за този момент, защото е много хубаво, когато артистът рискува и цялата тази опасност и адреналин го накарат да създаде нещо ново сега”, допълни Кирил Хаджиев.

Тино планира да продължава да се развива. Мечтае за успешна музикална кариера, която да изгради в България. След това може и  да се насочи към чужбина.

Диана Колева