Любопитно Спорт

Тинко Банабаков: „Всичко се постига, стига да вярваш в себе си и да работиш здраво“

Той се впусна в предизвикателството #75hardchallenge да публикува всеки ден мъдри мисли за живота, а феновете му само лайкваха и го подкрепяха с одобрителни коментари. Близо месец на Фейсбук страницата му се появяваха: „Когато стигнеш до етап, в който вече нямаш нужда да впечатляваш никого, твоята свобода започва“; „Постоянство! Тайната на успеха в тренировките и живота“;  “Някой ден” е болест, която ще отнесе мечтите ви заедно с вас в гроба. Не отлагайте. Работете за мечтите си“; „Всеки човек притежава качеството да стане нещо от нищо. Но това изисква да започне война със себе си. Просто ли е? Да! Лесно? Не…“; „10 закона на детството в което съм израснал: 1. Ако се сбиеш си е твой проблем. 2. Ако се сбиеш и кажеш на вашите е липса на достойнство. 3. Ако се сбиеш и имаш липса на достойнство и кажеш на вашите, те със сигурност ще те набият и те…“ И още, и още, и още…

Всъщност, той е Тинко Банабаков! Един уникален млад великотърновец, само на 26 години. Един от най-разпознаваемите лица на родния бокс. Национал, печелил редица национални и международни медали, четирикратен носител на наградата „Спортист номер 1 на Велико Търново“. От тази година Тинко е и треньор в родния му клуб „Ивайло“.

Самото общество е станало много слабохарактерно. Затова реших чрез личен пример, първо с тренировките, второ с мотивационни откъси да повдигна духа. Защото всеки  може да постигне всичко, стига да има дисциплината, да направи нещо. Което изисква да се бориш със себе си. Различни източници използвам за мислите – от интернет, от книги, синтезирани от мен самия. Целта ми е хората да успеят да разберат, че и те могат да бъдат повече от това, което са. Всичко зависи от тях, от начина им на мислене и да излязат от зоната им на комфорт, която погубва всичките им мечти. И със семейството си се опитвам да променя начина на мислене. Хората повече следват примера, отколкото думите. Аз се опитвам да го живея това, не само да го пиша. Всичко се постига, стига да вярваш в себе си и да работиш здраво“, уверен е Тинко.

Той е голям фен на стоицизма. Основната му максима е „Прави това, което е под твоя контрол и не се занимавай с неща, които са извън твоя контрол“. За него бокса не е само биене, агресивност, а интелигентен спорт, за интелигентни хора. Допълва, че той е едно надиграване.

Освен деца, младежи, сред трениращите при него са и девойки, в последно време все повече.

Хората започнаха да харесват бокса, най-вече за поддържане на форма. Все по-голям интерес се наблюдава. Тренировките, казват че са тежки, но се преодоляват, което е най-важното“, обобщава талантливия млад боксьор.

Кремена Крумова – Попова