Любопитно Поминък

Тиквата – чудесна екстравагантна есенна украса

В сезона на тиквите сме. Навсякъде по пазарите се предлагат от кръгли до продълговати и всякакви причудливи форми, малки, големи и още по-големи. Те обаче не стават само за ядене, а и за прекрасна есенна украса. Прави я е по най-красивия и екстравагантен начин флористът Даниел Тенджерков от Велико Търново.

Мода ли е това или добре забравено старо?

Това е една много, много стара техника. Може би от средата на XVI – XVII век. Както често чувам не само от флористи, но добре забравеното старо, е добре дошлото ново. Както при дрехите, така и ние вадим най-старото и го пускаме като нова тенденция, пречупено през мирогледа на XXI век. От две години насам един холандски колега практикува такава украса с тикви. Боядисани в екстравагантни нюанси и аранжирани по нестандартен начин, запали целия свят. Лично аз не съм голям привърженик на това, защото тиквата се разваля по-бързо от аранжировката. Но за ефекта и екстравагантността няма нищо, което да надмине сезона на тиквите”, пояснява Дани.

Той си набавя от вкусния и полезен плодов зеленчук от местния пазар. Избира го да е с красива форма. За някои тикви използва акрилни бои, за да постигне желан ефект, а други оставя с естествен цвят.

Много се харесват тиквите, има голямо търсене от клиентите. 20 украси направихме, има само две налични. Есента е най-благодатната за материали, с които може да се работи – декоративни плодове, треви, физалиси, цветя. Могат да се направят невероятни композиции. Разнообразяваме и със сукуленти, които лично аз много харесвам”, допълва флористът, направил невероятни есенни декорации за редица офиси в града.

Той е щастлив и заради това, че идеята му, наложена от преди време, да научи клиентите си да закупуват цветя не само за личен празник, а и за украса в дома, вече се реализира. Тенденция е все повече хора да си вземат цветя да украсят трапезата си с повод и без повод.

Дани е готов и с коледните предложения за украса. Вече е осигурил елха в невероятни цветови тоналности, както и декорации с много цветя и естествени материали.

снимки – личен архив Даниел Тенджерков

Кремена Крумова – Попова