Образование

Тестът по английски език най-желан за матура по избор от зрелостниците в област Велико Търново

1715 зрелостници от Великотърновска област ще се явят на  държавния зрелостен изпит по български език и литература на 21 май. Подадените заявления за втората  задължителна матура, която е по избор на ученика и ще се проведе на 23 май, са 1291, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Розалия Личева.

Най-много – 406 от абитуриентите – са пожелали да държат тест по английски език. След тях се подреждат дванайсетокласниците, предпочели матура по биология и здравно образование /374/, по география /221/ и   философски цикъл /139/. История и цивилизация са избрали 52 от учениците, математика – 42, а немски език – 35. Кандидатите за теста по испански са 8.  Записалите се за изпит по физика и астрономия  и    френски език са по четирима. За руски език и химия и опазване на околната среда има по трима зрелостници.

444 от завършващите средно образование са преценили и са решили да държат изпит по теория и практика на професията вместо  втора матура.

За трети ДЗИ  подадените заявления са 14, уточни инж. Личева.  Най-много по английски език – 5,  математика – 4,  по химия,  биология и руски език – по 1.

Началникът  на РУО уточни, че окончателното допускане до изпитната сесия ще стане след успешното приключване на XII клас.

Новото тази година е, че на 21 и 23 май ще се провеждат само държавни зрелостни изпити. Националното външно оценяване на седмокласниците ще се състои на 17 и 19 юни.