Полиция

Текат засилени полицейски проверки на товарните автомобили и автобусите

До 29 юли е в ход операция за засилени полицейски проверки на товарните автомобили и автобусите. Тя е организирана от Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – TISPOL. У нас в акцията участват и представители на криминална и икономическа полиция и на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“.

Обект на проверките от страна на Пътна полиция са изрядност на документите на пътното превозно средство, правоспособността на водача, има ли невръчени или неплатени фишове. Следи се и за техническото състояние на автомобилите и тахографите. Представителите на икономическа и криминална полиция имат за задача да проверят за незаконен трафик на мигранти, крадени автомобили, превоз на крадени стоки или наркотични вещества.

При предишната подобна операция, която се проведе през месец май тази година, екипите са проверили над 5200 товарни автомобила и са констатирани 1700 нарушения. Най-често те са били, свързани със скорост – констатирани са общо 426 случая за нарушение на скоростните режими. 237 са били случаите на неизползвани обезопасителни колани, 180 – технически неизправности, и 268 случая на неизрядна документация.  При автобусите – проверени са 1600 возила, констатирани са 305 нарушения. От тях за скорост –  43, за колани – 83, и техническа неизправност – 19,  обобщават от Пътна полиция.