Култура

Театър на колела тръгва в община Велико Търново

Това е най-новата идея на Народно читалище „Съгласие” в гр. Дебелец и по-специално на любителския театрален колектив към културната институция „Харизма класик Ко”. Тя е финансирана по общинската програма „Изкуство и култура”, която подкрепя проекти в културно направлениe. Възраждане на интереса към театъра в малките населени места е основната цел на проекта. Селата и малките градове обикновено не са приоритет на професионалните театри, тъй като приподите от представления са значително по-малко, а и читалищните сцени рядко предоставят необходимите за едно голямо представление условия. В региона има селища, където от десетилетие не е стъпвал театър, но публиката жадува за подобни представления.

На 4635 лв. възлиза общата стойност на проекта, 2785 лв. от които съфинансира Община Велико Търново. С комедията „Големанов” на Ст. Костов, режисирана от Милен Иванов, любителският театър ще гостува в 13 населени места от  общината от май до октомври.

Партньори по проекта са читалищата в региона, които са убедени, че той има и бъдещо развитие – размяната на културни продукти между читалищата трябва да стане постоянна практика, коментират представители на културните институции.