Култура

„Театрални мигове от вечността 1869 – 2021 година” подготвя за двата юбилея на МДТ актьорът Иван Митев

Нова книга за историята на великотърновския театър подготвя летописецът му актьорът Иван Митев. Тя ще носи името „Театрални мигове от вечността 1869 – 2021 година”. 2022 година е важна за МДТ „Константин Кисимов”. Тогава се навършват 70 години драматичен театър и 50 години музикален театър. Новата книга ще бъде трета поред след „Театърът, наречен Надежда” и „Театърът, наречен Кисимов” с период от време от 1869 до днес. През 2022 година се навършват и 125 години на Константин Кисимов и 120 години на Димитър Панов.

Третото книжно издание ще бъде готово през януари 2022 г. То ще бъде своеобразен вид енциклопедия. Ще се състои от над 600 страници. В нея ще е поместена информация за всички актьори, режисьори, сценографи работили във Велико Търново от 1869 година до днес. Това са между 400 – 500 души.

Летописецът на великотърновския театър е намерил биографиите на всички, дори и на актьори, играли само година. Обхванати са и всички премиери на културната институция. Всички нейни директори също намират място в книгата с формат А4. Отделно ще има раздел за техническите служби и администрацията. Всички сценични работници, осветители, тоноператори и др. са издирени.

„Тази книга е резултат от последните 12 години труд за възстановяване историята на театъра. В енциклопедията ще бъдат публикувани и снимки на младите режисьори Крикор Азарян, Вили Цанков, Младен Киселов, Енчо Халачев, Анастас Михайлов, и др., поставяли пиеси в търновския театър преди повече от 50 години. Исках да излезе в края на тази година книгата. Но имам да довършвам още три месеца – октомври, ноември и декември”, пояснява Иван Митев.

Книгата ще бъде подарявана. Вече има запитване за нея от БАН, отдел „Театър” и от НАТФИЗ „Кръсьо Сарафов”. На тях ще бъде предоставен диск с пълната история на великотърновския театър, уточнява Митев.

Кремена Крумова – Попова