Култура

Театрали искат оставка на ръководството на МДТ „Константин Кисимов”

Директорът на МДТ „Константин Кисимов” и неговият екип незабавно да бъдат отстранени от длъжност. За това настояват търновски артисти в писмо, адресирано до парламентарната комисия по култура и медии, министъра на културата, областния управител, до кмета на града и председателя на Съюза на българските артисти.

Под текста на писмото стоят имената на Цанка Цанева, Велимир Иванов, Виктор Терзийски, Стефан Отчев, Мариела Николова, Александър Николов, Соня Алексиева и Дарина Игнатова. Подпис обаче е положен само от Цанка Цанева. Миналата година тя бе удостоена с наградата „Култура” на Община Велико Търново.

Според артистите управлението на Васил Вълчев е създало административни, кадрови,  репертоарни и етични проблеми за театъра. Разкрити са несъществуващи до преди длъжности, създадени са непреодолими трудности за сключване на колективен трудов договор. „След назначаването на Васил Вълчев за директор втори мандат театъра са напуснали голям брой висококвалифицирани кадри с доказани качества. Между напусналите има такива, върху които е упражняван системен натиск и тормоз от директора и зам.-директора по рекламата и маркетинга Алфидин Ахмедов. От репертоара са изолирани умишлено доказали се професионалисти и актьори, завършили НАТФИЗ”, се казва в текста на писмото. „Директорът насажда и толерира разделение, интрига и омраза в състава, което унищожава творческата атмосфера за работа”, твърдят още актьорите и апелират за оставката на Васил Вълчев и цялото ръководство на МДТ „Константин Кисимов”.

Писмото  беше обсъдено  в Постоянната комисия по образование, наука и култура.

„Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” не е общински театър. Той е държавен. Намеса от наша страна – под каквато и да е форма – ще е най-малко незаконна. Директорите се назначават с конкурс. Предлагам да приемем информацията като  граждани. Ние не сме принципал и не можем да се намесваме в кадровите проблеми”, заяви Мирослав Трифонов от Реформаторския блок.

Иван Александров от групата на Българска демократична общност обясни, че само министърът на културата може да поиска представители на администрацията да участват в експертната комисия, която ще разглежда сигнала.

Проф. Михаил Харалампиев предложи на колегите си да инициират разговор  с артистите, но това беше отхвърлено.

84 000 лева от общинския бюджет получи МДТ за дейността си през 2017 г.