Спорт

ТД „Трапезица 1902“ отбеляза 100-годишнината от освещаването на хижа „Трапезица“

Главни инициатори за построяването на хижа „Трапезица“ са арх. Георги Козаров и Леон Филипов, които изработват проекта безплатно. На 25.07.1911 г. започва строителството на хижата на мястото, където на 22.09.1908 г. е обявена Независимостта на България.

Започва най-трескава деятелност за събиране на средства и материали. Целият град е мобилизиран, защото се изгражда внушителен и кокетен строеж на историческата местност „Царевец“, откъдето преди стотици години се е решавала съдбата на българския народ. Цар Фердинанд, трогнат от хубавото начинание на търновските туристи, им пожелава „добър успех“ и им изпраща 500.00 лева.

На 24 май 1922 г. се освещава първата туристическа хижа в България „Трапезица” на хълма Царевец, която се превръща в притегателен център на културно-просветната дейност на туристите и гостите на града през следващите 22 години. Освещаването извърша митрополит Филип, а първи гости са участниците в 15-ия туристически събор. В хижата са експонирани постоянни фото и художествени изложби, има театрален салон. Ежегодно се провежат Коледен и пролетен благотворителен бал.

На 30 декември 1944 година хижата е отнета от грижовните стопани туристическо дружество „Трапезица“  и е одържавена. От 1957 до 1978 година тя е пионерски дом, като продължава функцията й на културно-просветна база.

Хижата е разрушена през 1980 г., като днес може да се види само в архивните материали.

Туристическо дружество „Трапезица“ е основано на 17 март 1902 година от група ентусиасти, последвали призива на Алеко Константинов за отдих сред природата. Дружеството е едно от първите в България. То развива много инициативи: Благотворителен бал във Велико Търново – 1903 г.; археологическа секция към местния клон – 1904 г., открива се безплатна ученическа спалня; издава Туристически пътеводител на Велико Търново и околностите – 1907 г., като постъпленията от него се определят за изграждане на първата туристическа хижа в България на историческия хълм Царевец.