Култура Любопитно

Творба на Румен Димитров – Попа краси крайречна алея в Испания

Дървена скулптура на великотърновеца Румен Димитров – Попа, председател на арт – група „Дупини”, краси нова крайречна алея в испанския град Лора дел Рио. Тя носи името „Капка на живот”. Монолитът е висок 4 метра, с ширина метър на два. Материалът е евкалипт.

„Радостен съм, че моя творба е в началото на скулптурен парк. Като дърво ще издържи повече от 20 години. Сложил съм си подписа, годината, а организаторите са сложили и табела с името ми”, казва Попа, който има свои творби по целия свят от дърво, камък или ленд арт.

Творбата представя две ръце, държащи капка вода.

„Водата, казват, че може да изчезне. А тя е една важна и съществена част от нашия живот. На постамент я поставям. Издигам я в култ. Темата за живота е една тема, която много обичам. Разработвал съм я и в камък”, допълва талантливият скулптур. В Международния симпозиум участваха петима творци от Европа. Единствен представител от България е бил Румен Димитров. Арт-изпълнителите е трябвало да работят с рециклирани материали. „Вместо да ги изгорят или изхвърлят организаторите решават, че могат да ги вкарат в градска среда”, уточнява Румен Димитров. И допълва, че Лора дел Рио е малко градче, спретнато, приятно. Там изграждат нов парк покрай речната алея и я обогатяват с творби на популярни автори.

Кремена Крумова – Попова