Култура Любопитно

„Таратанци” представя българските хора в изложба

Сдружение „Таратанци“ подготвя любопитна инициатива във Велико Търново и Горна Оряховица през септември. Сдружението среща съвременния човек с българските народни хора по един неочакван начин – чрез техните визуално изобразени стъпки.

„Създадохме „графичен език“ на народните хора и се заехме с мисията да го представим пред колкото може повече българи и чужденци. С изложбата „Последвай стъпките“ тръгнахме на 1 август от гр. Варна, а сега продължаваме във Велико Търново от 1 до 15 септември. Следват

Горна Оряховица, Пловдив и… обратно в София.” – казват ентусиастите от „Таратанци”.

В изложбата „Последвай стъпките“ са включени графични изображения на български народни хора от всички фолклорни области. Всяко хоро, изиграно в кръг и представено визуално чрез стъпките си, притежава автентична и уникална форма, а тактовият размер е изобразен чрез характерните цветове на костюмите в съответната фолклорна област.

Откриването в Старата столица е на 1 септември от 19 ч. пред Факултета по Изобразителни изкуства на ВТУ. По време на събитието посетителите ще могат да поиграят с играта танцов пъзел „Таратанци“, както и да си занесат хорото вкъщи… с картички, плакати, чанти и други артикули от едноименната колекция „Последвай стъпките“. С таланта си танцьорите от Танцов клуб „Раховчета“ ще събудят чувство на гордост от българския народен танц, а етно група „Боляре“ ще ни накара да настръхнем.

В гр. Горна Оряховица изложбата ще бъде открита на 18-ти септември в Национална художествена галерия „Недялко Каранешев“ от 19 ч. и ще бъде отворена за посетители до 2-ри октомври. Входът е свободен!