Култура

Танцьорите от Египет станаха любимци на публиката, Емил Павлов получи награда „Златна лира”

Три часа продължи впечатляващият концерт, с който бе закрит XX Международен фолклорен фестивал – 2017. Близо 2000 великотърновци и гости се насладиха на най-доброто от репертоара на пет състава от България и групите от Аржентина, Грузия, Египет, Колумбия, остров Мавриций, Перу, Сърбия и Чили. Танцьорите от „Assuit Folk Art”, Египет отново омагьосаха зрителите с дервишкия танц танура и заслужено спечелиха наградата на публиката. Те получиха и специален подарък – картина.

египетският танц „танура“

На второ място остана другата най-атрактивна група – Folk Dance Ensemble University 2 от Грузия.

Грузинците излязоха на сцената с българския трибагреник и знамето на Велико Търново

За участието си в юбилейното издание на фестивала всички състави получиха диплом, плакет и специален флаг. Петима търновци спечелиха награди от томболата, а президентът на фестивала и председател на българската секция на CIOFF – Емил Павлов, получи „Златна лира” за изключителен принос в развитието и разпространението на световния и българския фолклор. Наградата му връчи Любчо Василев – зам. председател на  Съюза на българските музикални и танцови дейци.

„Когато говорим за фолклор, не можем да подминем името на Емил Павлов – човекът, който прави всички нас съпричастни със световния фолклор и показва българската култура на света. Съюзът на българските музикални и танцови дейци забелязва такива личности и ги награждава.”, заяви Любчо Василев.

Екипът на фестивала изненада президента си с фотоколаж с 20 снимки, които са запечатали най-емблематичните моменти от изданията на фестивала през годините, а директорът Стилияна Йоргова получи сертификат за звезда, която е кръстена на нейно име.

„Голямата награда „Златна лира” е напълно заслужена за Емил Павлов. Надяваме се, че партньорството на Общината с екипа на Международния фолклорен фестивал ще продължава, за да ви радваме още много години. С нетърпение очакваме следващото издание.”, заяви Нелина Църова – директор на Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” в Община Велико Търново.

Двадесетото издание на Международния фолклорен фестивал се проведе под патронажа на Министерството на културата в Република България.