Култура Любопитно

Танцови филми на режисьора и хореограф Стефани Ханджийска представиха във Велико Търново

Режисьорът и хореограф Стефани Ханджийска представи във Велико Търново последните си два танцови филма. Мястото бе пространство за изкуство и култура ТАМ, което вече се помещава в бившия Клуб на културните дейци в старата столица. „Първият филм е озаглавен Inner bloom, който е на тема жената, нейната сексуалност и женското тяло. Вторият – „Жената, която уши знамето“ разглежда през призмата на танца и модния костюм историята на 11 българки от историята и техните постижения. А всъщност решихме да добавим и Inner bloom, защото и двата филма са на темата за женствеността в различни нейни аспекти и решихме, че ще бъде хубаво да представим първо по-стария филм от 2021-а и след това чисто новия филм, който показахме в топлоцентрала премиерно само преди по-малко от седмица, на 26 юни“, поясни за Общинско радио Велико Търново Ханджийска.

Общо 11 българки са представени в „Жената, която уши знамето“, избрани заради техния кураж, иновативност или радикална грижа за другите. Това са Кера Тамара, Людмила Живкова, Еленa Каравелова, Райна Касабова, Ванга, Адриана Будевска, Елена Обретенова и други. В процеса на изследването към филма, режисьорът Стефани Ханджийска работи с журналиста София Йолова и асистент-хореографа Елена Маринова. Снимачният процес е дело на международен екип от България, Великобритания, Италия, Германия, Полша и Сингапур. Танцьорите са студенти втора и трета година в Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance в Лондон. По костюмите работи българската стилистка Вероника Благоева, която живее в Лондон.

Стефани Ханджийска е танцов артист, хореограф и режисьор. Занимава се с темата за женствеността, работи в сферите съвременна танцова сцена и танцовия филм. Основател и председател е на фондация „Човек с шапка“, чиято цел е развитието на съвременния танц и танцовото кино в България. Работи между България и Лондон и развива организацията дистанционно. Завършва магистратура „Съвременен танц“ със специализация „Хореография“ в Лондонското училище за съвременен танц. От 4 години живее в столицата на Великобритания.

Гергана Нинова