Култура

Танцовият филм „Жената, която уши знамето“ идва във Велико Търново

Танцовият филм на режисьора и хореограф Стефани Ханджийска „Жената, която уши знамето“ идва във Велико Търново веднага след премиерата в София. Великотърновската публика ще го види на 2 юли от 20 ч. в клуб ТаМ на ул. „Велчо Джамджията“ 16.

„Жената, която уши знамето“ изследва идеята за жените като протагонисти в обществото и в историята през призмата на модата и съвременния танц. Филмът е заснет в Лондон в рамките на резидентската програма в основаното от хореографа Уейн Макгрегър едноименно студио.

Снимачният процес е дело на международен екип от България, Великобритания, Италия, Германия, Полша и Сингапур. Танцьорите са студенти втора и трета година в Trinity Laban Dance Conservatoire в Лондон. По костюмите, подбрани специално от линията на дизайнерите Matthew Duffy, Celia Calderón Asensio и архивен гардероб, работи Вероника Благоева – български стилист, базиран в Лондон.

Филмът е експресивно тълкуване на биографията на български жени, останали в историята със своите дела. Фокусът пада върху съдбата на Райна Футекова (Райна Княгиня), а нейната „Автобиография“ вдъхновява екипа да пресъздаде живота ѝ чрез танц и мода.

Общо 11 българки са представени във филма, избрани заради техния кураж, иновативност или радикална грижа за другите – Кера Тамара, Людмила Живкова, Еленa Каравелова, Райна Касабова, Ванга, Адриана Будевска, Елена Обретенова и други.

В процеса на изследването към филма, режисьорът Стефани Ханджийска работи с журналиста София Йолова и асистент-хореографа Елена Маринова.

Филмът цели да постави жените и тяхната история в центъра на зрителското внимание – дългосрочна мисия на Стефани от предишния ѝ филм за женствеността INNER BLOOM (колаборация с Коста Каракашян).

Проектът се осъществява с подкрепата на Министерство на културата и e реализиран в рамките на резидентската програма на Studio Wayne McGregor в Лондон.