Култура Община

Танцовата мистерия „Сънят на Пилат“ поставя началото на „Сцена на вековете“

На 9 юли от 21:00 ч. на откритата сцена в Двореца на крепостта Царевец във Велико Търново Балетът на Държавна опера-Стара Загора ще открие Летния сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ 2022 с танцовата мистерия „Сънят на Пилат“.

Либрето е на Яна Темиз по романа на М.Булгаков „Майстора и Маргарита“. Автор на музиката е Стефан Димитров; хореографията, режисурата и концепцията за музикална драматургия са дело на Василий Медведев.
„Сънят на Пилат” по музиката на големия български композитор на популярна и филмова музика Стефан Димитров се превърна в знаково събитие в културния живот на България.

Въпреки, че е вдъхновена от романа на Михаил Булгаков „Майстора и Маргарита“, оригиналната интерпретация на Стефан Димитров не се опира на текста, а вместо това умело улавя сюреалистичната атмосфера и кристализира основните елементи на разказа. Заглавията на двете действия – „Lux Aeterna“ (Вечна светлина) и „Misericordia Pro Nobis“ (Милост за нас) – приканват към асоциации с други литературни класики като „Фауст“ на Гьоте например, и поставят творбата в контекста на европейското музикално наследство. Но музиката на Димитров е нещо повече от това – тя брилянтно превежда духовната визия на Булгаков на езика на нашия модерен свят и дава свежо, мелодично тълкование на разноликите идеи за добро и зло, светлина и мрак, и за корените на тези сили.

Сценографията и подхранващите въображението над 300 костюми на Павол Юраш (Словакия), либретото на Яна Темиз (Русия, Турция) и ценната помощ на хореографа Станислав Фечо (Чехия) помогнаха на световно известния хореограф Василий Медведев да превърне симфоничното произведение на Стефан Димитров в поразяващо сетивата кълбо от положителна енергия, в поема за любовта.

На 9 юли в ролята на Маргарита ще е великолепната примабалерина Анелия Димитрова, Фредерико Пинто от Португалия ще бъде в ролята на на Майстора, албанецът Фиорди Лоха – Пилат Понтийски, испанката Клара Ферер ще танцува в ролята на Хела/Низа, Каито Такахаши от Япония ще бъде Котаракът Бегемот/Юда, а мексиканецът Марсело Молина ще бъде в ролята на Воланд.

Спектакълът-фойерверк е осъществен от Старозагорската опера със съдействието на фондация „Ценности“, Палмс Мюзик, Министерството на културата, Столична община и община Стара Загора.

Билети:
в мрежата на eventim.bg на
https://www.eventim.bg/…/snyat-na-pilat-veliko…/event.html

Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев“ № 3 във Велико Търново
телефони:+359 62 622 148 + 359 887 659 829