Култура Любопитно

Танци от цяла Сърбия представят гостите от западната ни съседка

Танци от всички фолклорни области на Сърбия представят на сцената на Летния театър танцьорите от „Оро”. Фолклорният ансамбъл е създаден в Ниш през 1959г. За последните години през него са минали повече от 8000 млади таланти, изнесли са над 4000 концерта в страната и чужбина. Във Велико Търново гостуват оркестър и 25 танцьори, разказа художественият ръководител Бобан Филипович:

„Тук представяме нашия университетски ансамбъл „Оро”. Танцьорите ни са главно студенти, но в състава ни има и деца. Представяме танци от всички области, като акцентът е върху нашия край – югоизточната част, защото там танците са сякаш по-динамични. Но в репертоара си имаме танци от цяла Сърбия – от Войводина, от Централна, Северна… цяла Сърбия. Най-интересна е нашата област – Югоизточна Сърбия. Това, което представяме и тук на фестивала. Танци като тези от Лесковац и Княжевац са може би едни от най-интересните.”, сподели Бобан Филипович.

Не за първи път групата гостува в България, а университетът в Ниш поддържа добри отношения с Великотърновския, допълни художественият ръководител.

Днес гостите от Сърбия ще се представят и на кулинарната вечер„Донесли сме предимно сухи мезета, кашкавал, сирена, както и Кулен – това е наш традиционен колбас, леко лют. Ако намерим отнякъде и хубаво месо, ще направим и плескавици, кебапчета – традиционната сръбска скара. Донесли сме сливова и гроздова ракия, вино.. Опитахме вашата гроздова ракия – отлична е!”, сподели Бобан Филипович.

За ансамбъл „Оро” гостуването на Международния фолклорен фестивал във Велико Търново е възможност да се запознаят с културата и традициите на много народи – Колумбия, Перу, Аржентина.. А ето какво каза Бобан Филипович и за нашия фолклор:

„Това е нещо уникално. И музиката, и танците. От малки почвате, от деца, и стигате до такива групи като ансамбъл „Филип Кутев”. Гледал съм техни концерти много пъти, когато са гостували в Белград. Много добри танцьори, уникални. И не само фолклора, ами, да речем, начинът на пеене? Ето, например дори и нашият Горан Брегович има в оркестъра си български певици..”

Фолклорен ансамбъл „Оро” можете да гледате на сцената на Летния театър по време на закриващия концерт в събота (29 юли), а тази вечер, на терасата на Интерхотел Велико Търново, сърбите ще представят традиционната си кухня.