Култура

Танци от всички грузински региони и българско хоро представят във Велико Търново „Сухишвили”

70 танцьори от националния балет на Грузия – „Сухишвили”, пристигат във Велико Търново утре, за да представят зрелищен спектакъл с най-емблематичните си танци през последните 72 години. С класическа програма един от най-добрите балети в света, а според „Вашингтън Поуст” – най-добрият, ще изнесе концерта си в Двореца на културата и спорта „Васил Левски” от 21 часа. Танцьорите ще сменят над 600 ръчно изработени костюма и ще поднесат своя комплимент към любимата публика в България, съобщи за Общинското радио организаторът Виолетта Гармашевская. „Програмата е наситена с различни хореографии и елементи. Ще бъдат представени танци от всички грузински региони. Те са адаптирани така, че зрителите да вникнат в историята на всеки един от тях. Грузинският фолклор ще бъде разбран от всеки, това е универсалният език на изкуството”, категорична бе Гармашевская.
Публиката в старата столица ще се наслади на уникалните танци, в които мъжете танцуват на колене и на пръсти, но без да използват палци или туфли. Зрителите ще видят и типичната „плаваща стъпка” на балерините, които танцуват така, сякаш сцената се движи. Програмата включва и експресивни, дори агресивни танци, които разказват за някои от войните, през които е преминала Грузия. Мъжете танцуват с истински саби и ножове, които са изработени от стари грузински майстори.
Шест са градовете, през които преминава турнето на „Летящите грузинци” тази година. В знак на любовта и признателността към българската публика, те ще изпълнят танц, в основата на който стои българското хоро. „И костюмите, и музиката, са направени по подобие на българския фолклор – вплетени са различни български народни танци. Българската публика е много любима на балета”, поясни Виолетта Гармашевская. Костюмите, с които излизат танцьорите от ансамбъла за този специално подготвен от главния хореограф и художествения ръководител на грузинците танц, са базирани на традиционните български носии.
Някои от костюмите, които ще сменят в рамките на двучасовата програма танцьорите от „Сухишвили”, са със скъпоценни камъни, а за поддръжката им се грижи огромен екип. Танцьорите трябва да се преобличат изключително бързо зад сцената.
Русе, Варна и Бургас са следващите градове в България, през които ще преминат Летящите грузинци.