Култура

ТаМ Велико Търново представя творбата „Съобщение в кутия“ на Цветелина Максимова в инициативата „1m² изкуство“

С творба на търновската художничка Цветелина Максимова продължава инициативата „1m² изкуство“, която се организира от клуб ТаМ и кураторката Мартина Йорданова. Откриването на изложбата е на 23 септември от 18:30 ч. на ул. Велчо Джамджията 16 в старата столица. Събитието е подкрепено от Община Велико Търново и е част от Културния календар на града.

Фокусът на четвъртия сезон на проекта е представянето на автори, които имат връзка с града и региона. Цветелина Максимова е предпоследният артист, който ще изложи свое произведение в пространството с  големина от около 1 квадратен метър. Тя е художничка на свободна практика, която работи в областта на живописта и съвременните визуални изкуства. Борави с класически и експериментални техники и предпочита природните материали – натурални пигменти, дърво, хартия.

На търновската публика Цветелина Максимова е позната и като лендарт артист. Като съосновател на арт група „Дупини“ е сред организаторите на ежегодния международен симпозиум „Изкуство – Природа“ в с. Габровци. Участвала е в многобройни артистични резидентски програми във Франция, Япония, Израел и Сърбия.  А през октомври ѝ предстои участие в международното биенале в Цукуба, Япония. Форумът се организира от Tsukuba Art Center и тази година се фокусира върху разчупени визуални форми и намеси в градските пространства. Творба на Максимова в сътрудничество с фотографа Славчо Славов е използвана за плакат на събитието.

В инициативата „1m² изкуство“ Цветелина представя произведението „Съобщение в кутия“ – пластичен обект във формата на колет без адрес и ясно съдържание. Кутията виси в пространството с фиксирана към тавана позиция, но все пак полюшвана, завъртана, пътуваща. „Пратката“ е едновременно скована от ограниченията, но и търсеща освобождението.