Поминък

Таксиметровите шофьори са в стачна готовност, заради високи авансови данъци

В стачна готовност са таксиметровите шофьори в цялата страна. От два месеца те очакват решение на Министерството на транспорта по облекчаване на данъка за дейността им за 2022 година, заради пандемията. Но все още няма крайно решение.

„Искаме така, както беше направено за 2021 година. Прието решение за компенсиране на общините от държавния бюджет, а те да изискат минималния размер на данъка за таксиметрова кола, защото ние го плащаме авансово за годината. Правителството пое определени ангажименти, а те не се случват. За София това вече е в ход. Но за Велико Търново, Варна, Бургас и др., местните общини събират данъка в пълния размер. А издаването на разрешителни е в ход. Очакваме Сдружението на общините да получи указания как да прилагат данъка предвид ситуацията. В разговор сме с партньорските организации по места”, поясни за Общинското радио Красимир Цветков, председател на Националния таксиметров синдикат /НТС/. И допълва, че браншът е в ступор, губи хора, пада броят на издадените разрешителни.

„Разликата между миналата и тази година е 1 000 коли по-малко само за София. Колеги се отказват от дейността и преминават в други браншове, който става нерентабилен, заради ценовите шокове и бавната компенсаторна реакция”, допълва Цветков.

Неизбежно е поскъпването и на таксиметровите услуги.

„Горивата са един от основните компоненти за определяне на себестойността на услугата. Ръст имаме не само в горивата. С актуализацията на бюджета се променят и осигурителните прагове. Общините имат задълженията да определят минималните и максималните тарифи за таксиметров превоз. Но няма изработена методология от Министерството как да се справят с ценообразуването. В София това вече е факт. От 77 стотинки дневна тарифа от 1 януари 2022 година става 1,05 лв, а нощната от 88 стотинки ще е 1,21 лв. Вдигат се и максималните граници. Очакваме подобни повишения и в другите градове”, коментира председателят на НТС.

До 3-4 дни браншът ще реши какъв ход да предприеме. Има готовност за протестни действия в цялата страна. Ще обсъди какви да бъдат те –  автошествия, блокиране на магистрали и КПП-та или др.

Кремена Крумова – Попова