Любопитно

Тази година – празничният грим е с ключова дума „блясък“!

В навечерието на предстоящите празници дамите обръщат внимание не само на трапезата, а и на своята визия. Ключовата думата, която най-добре описва  тенденциите в макиажа за коледната и новогодишната нощ, е блясък, обясни гримьорът Ива Петкова.

 

Сияйните елементи са сериозно заложени в празничните визии. Върху очната линия, в сгънката на клепача, извън очертанията на очите – блясъкът присъства по възможно най-нестандартни и разообразни начини. Не е необходимо гримът да е тъмен или да се акцентира върху контрасни цветове„, допълни Ива Петкова.

Цветовете, които са актуални този сезон са разнообразни- от неоновите , които бяха популярни още през лятото, до пастелните тонове. Техниките също са разнообразни. Омбре очните линии са хит през зимата на 2019, но присъстват и добре познатите кът крийз и спотлайт.

В различните части на света техниките варират. В Русия лицето не е изпечено и сухо. Предпочита се грим, който изглежда добре на снимка, но не е много издръжлив. Акцентът е върху очите- преливане на цветове, поставяне на различни пигменти, опушване с внимание към детайла. „Много мой колеги се повлияват от руските техники. Аз също съм им привърженик, но предпочитам тези в Латинска Америка. Там гримът е с повече блясък, по- ефектен и по-изпечен. Арабският макиаж е много плътен, а визията е по-тежка„, допълни Ива Петкова.

И при празничния грим важи основното правило за избор на цвета на фон дьо тена според тена на лицето. “ Грешният нюанс води до образуването на цветова“граница“, която ясно посочва къде свършва лицето и къде започва вратът. Неправилното опушване на окото често изглежда като размазана очна линия, а неподходящият цвят червило може допълнително да свие тънките устни„, отбеляза Ива и добави, че гримът, съобразен със спецификите на лицето на дамата, е единствената непреходна и задължителна тенденция.

Диана Колева