Поминък

С 30 000 са намалели овцете у нас, причините са високите цени на фуража и скъпите консумави

Високите цени на фуража и несигурността доколко, и докога всички суровини ще продължават да поскъпват са най-големите проблеми пред овцевъдите и козевъдите у нас, потвърди Симеон Караколев, съпредседател на Националната браншова асоциация.

„Оцевъдството е част от икономиката на страната. Съответно то е зависимо от поскъпването на суровините – препарати, горива, торове, ел. енергия, фуражи. Това е най-големият бич за сектора. Цените на фуражите са двойни. Очакваме от един месец Министерството на земеделието да разработи схема, която да обезпечи фуражно животновъдите в страната. Това да е под формата на евентуално субсидиране на част от нужния фураж. С оглед да смекчи ценово крайните продукти до пазара, защото никой няма да си купува сирене по 20.00 лева за килограм”, поясни Караколев.

За няколко месеца стадата овце у нас на намалели с близо 30 000, заради скъпите консумативи.

От НОКА ще предложат на земеделското министерство да насърчи фермерите, да оставят качествени женски животни за разплод.

„Защото България от нетен производител, стана нетен вносител. Каква полза от тези милиони, които раздават, като не отиват по предназначение или има нещо друго, което отблъсква животновъдите. Трябва да ценим ръчния труд.  Ще стане така, че накрая няма да има кой да ги усвои тези пари. Ще ядем австралийско или новозеландско месо. Затова и направихме Събора на овцевъдите преди 10 години край Петропавловския манастир, за да промотираме продуктите от овче и козе мляко. Виждаме, че се засилва консумацията на млечни продукти и месо след всеки събор, но като се увеличат заявките, фермерът не може да навакса с производството”, поясни съпредседателят на НОКА. И допълни, че за Гергьовден няма да се увеличи цената на агнешкото месо, а има хората, които от сега си дават заявки за 24 май за агнета.