Култура Образование

С 1286 деца стартира новата учебна година ОДК-Велико Търново

На 1 октомври започна новата учебна година в Общинския детски комплекс във Велико Търново. 1286 деца са включени в разнообразните дейности, които предлага културната институция. Те са разпределени в две направления – „Наука и технологии” и „Изкуства”. Общо 74 са сформираните групи към този момент, а 49 от тях са разпределени в сферата на изкуството. В направление „Наука и технологии” групите са общо 25, съобщи за Общинското радио директорът Анелия Пейчева.

За средношколците в общината институцията предлага занимания по „История на родния край”, „Екскурзоводство”, „Гражданско образование” и т.нар. „Клуб за ООН”. В кръжок „Сръчни ръце” са включени заниманията, предназначени за малчуганите от първи до четвърти клас. Комплексът предлага още обучение по народни танци, народно пеене, народен оркестър, вокално пеене, изобразително изкуство, модерен балет. От тази учебна година към ОДК започва да действа и школа по английски език за 6-годишните във всички великотърновски детски градини. Изнесени групи комплексът има и в ОУ „П. Р. Славейков”, ОУ „Димитър Благоев”, ОУ „Св. Патриарх Евтимий”, СУ „Емилиян Станев”, в училищата и детските градини в Килифарево и Дебелец, както и в с. Беляковец.

10 лева годишна такса заплащат желаещите да се включат в заниманията. Изключителен е интересът към всички групи, които дори са запълнени на повече от 100 процента. „Великотърновските деца проявяват интерес и към спорта, много често получаваме запитвания, но за съжаление при нас няма такова направление” обобщи Анелия Пейчева.

От тази година в Общинския детски комплекс във Велико Търново са назначени двама млади учители по изобразително изкуство и английски език. Преподавателите тепърва започват развитието си в сферата на образованието. „Радвам се, че младите проявяват интерес към учителската професия”, коментира директорът на ОДК, който ръководи институцията вече осем години.

Новия творчески сезон културната институция започва с очакването да започне дългоочаквания ремонт на покрива, за който вече има одобрен проект. „Всички ние очакваме да се подобри и цялата материална база, защото тя е в окаяно състояние. Преди време се направи покривът на театралния салон, сега проблемите са в другите помещения. Съвременните деца имат големи очаквания и изисквания и въпреки всичко, виждайки какви са условията при нас, идват. Имаме предписание от Регионалната здравна инспекция за ремонт на покрива, коридорите, стените, дограмата. Подовата настилка е в окаяно състояние от многото течове, балетната зала е напълно неизползваема и това пречи на работата ни”, обобщи Пейчева.