Култура

С 10 хиляди лева разполага екипът на Недко Еленски за разкопки край Джулюница

Те започват традиционно – между 15 и 20 септември, и ще продължат около 45 работни дни. Тази година екипът спечели субсидия от Министерството на културата в размер на 10 хиляди лева. Екип от 7-8 души – бивши студенти на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, с ръководител Недко Еленски, и този сезон ще търси тайните на местността „Смърдеш” край Джулюница – най-ранното неолитно селище на Балканския полуостров.

Миналата година екипът съсредоточи усилията си в проучването на жилище от периода „Джулюница-4” – между 5 650-5750 г. пр. н.е. „Вече сме изчерпали това ниво, продължаваме надолу. През миналия сезон изследвахме и гроб от същия период. Открихме регулярен инвентар – култови масички, съдове, каменни брадви и тесли, лабрети”, припомни в ефира на Общинско радио Велико Търново Недко Еленски. Сред интересните находки са костените лабрети – украшения, които се носят под долната устна на човек. Те се поставят главно у момчета, по време на тяхната инициация. Моментът на възмъжаването се отбелязва с поставянето на лабретите – стилизирано изображение на бича глава.

270-300 квадратни метра от общо 110 декара в местността „Смърдеш” изследват археолозите, ръководени от Недко Еленски. Надеждите им са да се натъкнат точно на жилище от този период. „Дълбоко се надявам да имаме късмета да сме попаднали в такъв участък, тъй като от този период ми липсва архитектура – жилище, къща, сграда. В зависимост от това до колко ще успеем да проучим този най-дебел пласт, ще слезем до нивото на най-ранния неолит, проучван на Балканите”, допълни Еленски.

Животът в местността е продължавал до Второто българско царство. Това е единственото място, на което се хваща във вертикален план напластяване на целия ранен неолит. Той има изключително близки черти до Анатолийския, каза още археологът.