Образование

С хляб и сол в Езикова гимназия посрещнаха гост от посолството на Испания

Съветникът по въпросите на образованието в Посолството на Испания у нас Анхел Сантамария Барнола бе гост на Профилираната езикова гимназия „ Проф. д-р Асен Златаров“. Посещението бе по повод поставянето на табела, с която се удостоверява дългогодишната принадлежност на училището към мрежата от асоциирани училища към посолството на Кралство Испания у нас. С хляб и сол, и облечени в традиционни български носии 9-класниците Антония и Герасим посрещнаха госта, а после танцуваха пред всички в Актовата зала. 8-класниците от испанската паралелка изпяха песен на Глория Естефан, а Ина Матеева от 11 „д“ потопи аудиторията в ритъма на фламенко.

„Щастлив съм и благодаря за топлия прием, във Вашето училище виждам знаещи ученици и всеотдайни учители. В началото на тържеството стана дума, че изучаването на езика е пътешествие. Поздравявам ви за избора, защото испанският дава много и различни възможности пред 500-те милиона, които общуват чрез него по целия свят“, сподели г-н Сантамария Барнола.

От думите на съветника стана ясно, че в последните дни на февруари ще се проведе традиционният Национален фестивал на ученическите театри на испански език. От миналата година е разчупена традицията негов домакин да бъде само в столицата. Така след Пловдив, сега трупите от цяла България ще приеме Варна, а през април страната ни ще бъде домакин на международното издание на фестивала. Тогава тук ще пристигнат гости от Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Гърция.

„Винаги сте добре дошъл при нас. Гордеем се с постиженията на нашите ученици по езика. Благодарим Ви за сътрудничеството, подкрепата и за това, че организирате толкова много инициативи, които дават възможност за изява и отварят много врати пред тях“, каза директорът Смилена Тодорова. Г-н Сантамария дари на гимназията албум с най-добрите творби, които се съхраняват в прочутия музей Прадо. Един от най-големите и значими културни институти в света е създаден преди повече от две столетия в Мадрид и всяка година посреща близо 2 млн. посетители.