Образование

С фототипно издание на книгата „Д-р Васил Берон” Гимназията по туризъм отбелязва 55-годишнина

Със специално подготвено  фототипно издание на книгата на Илия Мусаков ,,Д-р Васил Берон” Професионалната гимназия по туризъм във Велико Търново отбелязва 55-ата си годишнина.  Изданието възкресява  ценна книга, която от десетилетия е библиографска рядкост. То е обогатено с кратка биография на автора Мусаков, която се публикува за първи път, с една от най-популярните снимки на д-р Васил Берон и с кратък предговор от съставителя.  Книгата се издава по идея на бившата учителка в гимназията Олга Цанкова и с финансовото съдействие на старши учител Евгени Коев.

„За пореден път ,,Бероновци” ще отбележат, макар и при необичайни условия,  в домовете си, празника на своята гимназия, като оставят нещо в принос за поколенията”, каза пред Общинското радио Евгени Коев. Той уточни, че книгата излиза през 1944 г. Определя я като романизирана документалистика за делото на д-р Васил Берон. Сюжетната линия проследява целия жизнен път на българския лекар, просветен деец и археолог – от детството му в Котел,   студентските години, работата му като директор на Болградската гимназия, участието му в изграждането на младата българска държава след Освобождението. И завършва с поздравителния адрес от лекарската общност у нас по повод неговата 50-годишнина.

По думите на Евгени Коев авторът Илия Мусаков е забележителна личност, с изключителен принос в библиографската книжнина, впечатляващ писател, журналист и документалист. Малко познат е, защото след 9 септември 1944 г. е репресиран, бил е включен в групата на т.нар „неблагонадеждни хора”, умира през 1950 г., отбеляза Коев.

Фототипното издание излиза в ограничен тираж. Екземпляри от него ще получат всички търновски библиотеки, сред които и регионалната, където се пази оригиналът на „Д-р Васил Берон”.