Култура Любопитно

С фараонски танци и танура „Assuit Folk Art” показва богатството на египетската култура

Една от най-атрактивните групи на Международния фолклорен фестивал е тази от Египет. Танцьорите идват от град Асют, който е близо до столицата Кайро, и завладяват търновската публика с фараонски и дервишки танци, както и такива, повлияни от всекидневния живот и необходимостта човек да изрази себе си.

Танцьорите от Египет включват и публиката в изпълненията си

Във Велико Търново фолклорната група е по специална покана на Египетското посолство в България, а танцьорите са избрани от Министерството на културата в Египет, защото представят танци от цялата страна., обясни Мохамед Набил от египетското културно министерство.

Всяка година Министерството им провежда конкурс за най-добрите фолклорни групи. През 2016г. „Assuit Folk Art Troupe” печелят първо място за музика, дизайн и танц.
Тук са 13 танцьори, заедно с хореографа Мустафа Амин и Мохамед Набил от Министерството на културата.

Мустафа Амин е проучвал египетските фолклорни танци от най-добрите и авторитетни източници. За дизайна на костюмите и елементите на танца се съветва и с възрастни хора, които пазят богатството на египетската култура. В резултат на това проучване той успява да създаде различни хореографии. Например всички останали египетски фолклорни групи изпълняват танца танура само по един начин, а групата на Мустафа Амин пресъздава традиционния танц по няколко различни начина.

„Танура е дервишки танц. В миналото костюмът за танура е бил само от една част, но сега е съставен от много части. Танура символизира молитвата на танцьора и свързването на духа му с Бог. Също така танура представя и въртенето на планетите около слънцето, а самият костюм също има символика.“, разказа Мустафа Амин.

Мохамед Набил подчерта, че в България се чувстват като у дома, а хората тук са много мили и дружелюбни.

Групата ще се представи на сцената в Летния театър тази вечер, както и по време на закриващия концерт на 29 юли (събота).