Образование

С тържествен акт връчиха дипломите на курсантите и кадетите от Випуск 143 „Георги Стойков Раковски“

С тържествен акт връчиха първите офицерски пагони, дипломите и свидетелствата на курсантите и кадетите от Випуск 143 „Георги Стойков Раковски“ на Националния военен университет „Васил Левски“. Церемонията се състоя за първи път на площада пред крепостта Царевец. На нея присъстваха президентът, министърът на отбраната, кметът на Община Велико Търново, началникът на отбраната, командирите на Сухопътни войски и на Военновъздушните сили, митрополит Григорий, представители на Военновъздушната академия в Брашов, Веннотехническата академия „Фердинанд I“в Букурещ и на Военната академия на Република Сърбия в Белград, представители на местната власт, командири на военни формирования, на патриотични дружества и съюзи, бивши началници на Университета.

Първи завършващите поздрави началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов. „От днес вие поемате по нов път. Пред вас се откриват нови възможности. Опитайте се да не пропускате тези възможности, защото те ще ви направят още по-добри в професията. Отнесете със себе си знанията и опита на вашите командири, преподаватели и инструктори и ги прилагайте творчески в бъдещата си дейност. Вземете от тях примера за човечност и любов, с които те ви обграждаха и бъдете такива със своите подчинени. И не забравяйте, че човек е почитан не за това, което получава, а за това което дава. Укрепвайте и защитавайте честта на Родината по примера на великите ни предци, опирайте се на офицерските и сержантските традиции и заветите, които те са ни оставили, ползвайте се от уроците на историята за благото на обществото, държавата и Българската армия. Това е вашата кауза. Това е общата ни кауза“,  каза бригаден генерал Маламов.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов отбеляза, че денят е специален за  старопрестолния град. „Където и да бъде вашата служба – в България или в други държави, запазете малка част във вашето сърце от обичта си към историческата и духовната столица на България Велико Търново, защото тя ви даде най-ценното. Даде ви пътя към Българската армия. Гордейте се ,че именно тук избрахте да служите на България. Поемате по новия път в живота, за който сте отлично подготвени, знаещи що е ред и дисциплина и  най-вече, носещи силния дух на родолюбие, този, в който сте възпитани както от вашите родители, така и от Националния военен университет. Знам това, защото съм бил на вашето място преди години, когато съм получавал първото си офицерско звание. Помнете Велико Търново, помнете историята, предавайте я на поколенията – на вашите деца, и най-вече гордейте се, че от днес вие сте български офицери и сержанти, помнете и вашия патрон Апостола на свободата Васил Левски и неговите завети. Защитавайте и укрепвайте честта на Родината“, пожела Панов.

„Встъпвате в редовете на Българската армия, когато се извършва значителна еволюция във военното дело – усвояват се нови тактики, технологии, образци оръжие. Все повече навлизат дистанционно управляеми системи. Не сме далеч от момента, когато ще разчитаме на изкуствен интелект.  Това поставя много предизвикателства пред всички нива на ръководство на Въоръжените сили. Но аз вярвам във вас. Вие сте носител на новото, Убеден съм, че сте добре подготвени. Ще бъдете носител на еволюцията и модернизацията на Българската армия. Бъдете добри командири с личен пример и отношение. Направете така, че във всяка задача подчинените да ви следват“, подчерта началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

В приветствието си министърът на отбраната посочи, че най-силните държави инвестират във военното образование. „Военното образование, военната подготовка, професионалното самочувствие на военнослужещите влияят пряко върху военните способности и националната сигурност на България. Живеем в трудни времена и днес  имаме нужда повече от всякога от високо образовани, интелигентни, ефективни офицери и сержанти. Именно такива военнослужещи ще извисяват имиджа на Българската армия, ще печелят признателността на българските граждани и ще се радват на по-голяма подкрепа и доверие от тях“, заяви Панайотов.

„Днешното събитие не е просто тържествен акт, а важен символ на утвърждаване на българската държавност“, каза президентът Румен Радев. Той посочи, че неслучайно церемонията се състои на свято за българите място с хилядолетна история, доказала, че България е била силна и просперираща, когато и войската е била силна, а здравата спойка между народ и армия е устоявала на всякакви предизвикателства. Българският офицер е падал и е ставал, губил е сражение, но никога не е губил своя дух“, допълни  Радев.

Държавният глава поздрави випускниците за усилията, постоянството и за всеотдайността, които са положили по време на обучението. „Офицерските пагони са преди всичко отговорност и когато ги получавате, вие се вричате в свещената мисия за гарантиране на сигурността, независимостта и суверенитета на Родината“, заяви Румен Радев. Държавният глава посочи, че в динамичната среда, в която защитата на националните и съюзни интереси е все по-сложна и комплексна, изискванията към випускниците непрекъснато ще растат. „Но аз съм убеден, че вие ще се справите, защото сте получили образованието си и закалка именно в престижното висше военно учебно заведение, в школата по патриотизъм и мъжество, наречена Национален военен университет „Васил Левски“, заяви  още президентът.

Държавният глава прие почетния строй и връчи пагоните, дипломата и наградата на първенеца на випуска Красимир Йорданов.