Образование Община

С тържествено шествие Велико Търново отбеляза 24 май

С празнично шествие, знамена и портрети на бележити просветни дейци  деца, ученици и преподаватели  извървяха маршрута от пл. Велчова Завера до сградата на общината. Стихотворението „Нашите букви“ с голямо вълнение пред всички тях представи 5-годишната Амира Карагьозова от ДГ „Пролет“ в старата столица.

Празнично слово поднесе кметът на Историческата и духовна столица на България – инж. Даниел Панов: „Днес е празник и на българския дух и идентичност. Велико Търново е град на щастието. Всеки от вас може да се убеди в това днес. Достатъчно е само да отправи поглед към нашите деца и ученици, с които сме заедно тук. Имаме щастието децата и младите хора на Велико Търново да растат, да се възпитават в дух на искрено родолюбие, да познават славната ни история и бележитите ни предци. Да знаят за делата им и за важните събития от миналото за българската държава“- подчерта градоначалникът и допълни, че българската азбука е важно събитие с огромно значение за развитието на българската държава и българския народ.

По традиция инж. Панов удостои  със старопрестолни грамоти учителите, които през последната година са придобили докторска степен. Това са преподавателите Цветелина Петрова-Русева от ОУ „Димитър Благоев, Магдалина Чолакова от ПГСАГ „Ангел Попов“, Паунка Йорданова, Донка Андреева и Соня Димова от ПМГ „Васил Друмев“, Светлана Стефанова от ДГ „Първи юни“, Мирослав Стоимиров, Ердинч Илхан и Силвия Дачева от СУ „Вела Благоева“, Ивка Иванова от ДГ „Слънчев дом“ и Ивелина Стефанова от ОУ „Бачо Киро“.

Йоана Иванова от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“ бе удостоена с награда „24 май“. Тя  се присъжда ежегодно за постигнати отлични резултати през целия етап на обучение с решение на Великотърновския общински съвет, припомни председателят му Венцислав Спирдонов. Йоана благодари с думите: „Тази награда за мен е една шестица в живота. А те са малко по-различни от тези в училище. Един такъв миг на признателност кара човек да забрави за множеството моменти изпълнени с трудности.“

Тържеството продължи с народни хора и песни на талантливите деца от  ДЮФА „Българче“, след което Влади Ампов – Графа изпълни едни от най-популярните си хитове. Тази вечер в 21.30 часа жители и гости на старата столица ще могат да се насладят на шоуто „Царевград Търнов – звук и светлина“.

Пламена Димова