Образование

С тържествено събрание ВТУ отбеляза Студентския празник

„Студентският празник е празник на младостта, дръзновението, устрема. За това на всички желая много здраве и амбиции. Ще се радваме да успявате, защото чрез вас ще успяваме ние, ще успява Великотърновският университет. Искрено се надявам да можем да адмирираме все повече от вас – успяващи и успели студенти. Знам, че ни предстои добро бъдеще независимо от проблемите, през които преминаваме. Знам, че ще бъде по-добре. Убеден съм в това, само че трябва да се подготвим за това бъдеще, което ни очаква”, каза в приветствието си ректорът на висшето училище проф. Христо Бонджолов.

Приветствие към своите колеги поднесе Иван Маринов, председател на Студентския съвет. „Това е ден, в който се усеща студентската воля  да бъдем едно цяло, стремейки се към по-сплотено общество. Благодарим на Великотърновския университет за вдъхновението, постоянството и упоритостта, с която съхранява и предава знанието, защото в нашата история образованието винаги е било символ на национална идентичност, гаранция за успеха на бъдещето на България”, посочи Маринов.

От името на чуждестранните студенти, които се обучават във ВТУ, приветствие поднесе Бартош Адамчевски от Университета „Адам Мицкевич” в Познан, Полша.  „На  студентите пожелавам безкраен успех на научното поприще. Нека да запомнят студентските си години като великолепен и важен период в своя живот. Ние – идващите от чужбина млади хора – вярваме, че в България ще намерим всичко онова, което е необходимо, за да прекараме незабравимо тази важна част от нашия  живот и да я пазим в сърцата си, където и да бъдем”.

Единадесет души, по един от всеки факултет и по един от Филиала във Враца и Педагогическия колеж в Плевен, получиха стипендиите на Академичния съвет в размер на 1000 лева. Ректорът връчи личната си стипендия от 900 лева на Александър Христов, редовен докторант към катедра „Българска литература”. За първи път бе връчена стипендия на името на проф. Георги Димов. Тя е учредена от неговия син Христо Димов. Първият носител е Калоян Георгиев, III курс, специалност „Българска филология”. Девет изявени студенти с отличен успех бяха отличени със стипендиите на Алианц Банк България. Премията е еднократна, в размер на 500 лева.

Празничен богослов отслужи протосингелът на Великотърновската епархия отец Славчо Иванов.

Областният управител проф. Любомира Попова, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, кметът Даниел Панов, бивши ректори, преподаватели, студенти и служители бяха гости на тържеството.