Денят Икономика

С тежка земеделска техника производители затвориха за кратко пътя Варна – София при с. Шереметя

Земеделски производители затвориха с тежка техника за половин час главния път Варна-София при великотърновското село Шереметя. Недоволството им е част от националния протест на бранша в цялата страна.

Секторът иска – продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната. Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.

Браншът иска още и незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи. Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед. Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.

„Нямаме политически искания. Нашият протест е мирен. България има достатъчно запаси от зърно на добри и конкурентни цени, за да внася зърна от Украйна. Искаме да запазим бранша, децата ни здрави и родителите си живи. Ние имаме свръхпроизводство. Достатъчно е да покриваме нашите нужди и да изнасяме. Толерантни сме към украинския народ, но тук става въпрос за икономика и оцеляване на браншове”, посочи Цанко Цанев от Асоциацията на земеделските производители в България и координатор на протеста. Част от земеделската техника днес тръгна към София, а другата ще остане на главния път Варна – София при с. Шереметя, уточни още той.

Ефективните протестни действия продължават до изпълнението на всички искания на земеделския сектор.