Образование

С проекти за нов STEM център и обновяване на спортни площадки СУ „Емилиян Станев“ посреща патронния си празник

С проекти за нов STEM център и за обновяване на открити спортни площадки великотърновското СУ „Емилиян Станев“ посреща патронния си празник, който се отбелязва на 28 февруари. Модерната образователна среда ще бъде изградена в пространството на сегашните кабинети по технологии и предприемачество. Архитектурният и дизайнерският проект за обзавеждането са готови и чакат одобрение, за да се стартира обществената поръчка за строително-монтажните дейности. Учебното звено е получило европейско финансиране от 680 хиляди лева и се очаква да бъде завършено през есента на тази година. „STEM центърът  е ориентиран към обучението по  изкуства, но по-скоро към  пресечната зона между изкуствата и дигиталните инструменти за изразяване.  Ще имаме кабинет по роботика и информационни технологии, по графичен дизайн с много добре оборудвано фотостудио, ново звукозаписно студио, с целия софтуер и хардуер за съвършен звукозапис.  Надявам се в един момент да успеем да произвеждаме добри видеоклипове, озвучени от учениците, дизайнът да бъде на наши ученици, защото сме предвидили графичните дизайнери да работят с изключително съвременни графични таблети, които са две в едно – компютър и таблет“, обясни директорът на училището Кина Котларска.

По нейни думи до средата на 2025 г. предстои да се обновят напълно откритите спортни площадки от северната част на учебното заведение. Ремонтът ще бъде изпълнен по проект, спечелен от Община Велико Търново пред МОН, и струва 400 хиляди лева, от които 200 хиляди лева са съфинансиране от делегирания бюджет на училището. Очакванията са възстановителните работи да приключат до края на учебната или тази календарна година.

81 хиляди лева спечели тези дни СУ „Емилиян Станев“ по програмата на Министерството на образованието и науката за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони. Средствата ще бъдат инвестирани в пистата, която минава между оградата и главния вход на училището.

ДНИ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ е основен акцент в предпразничната програма на училището. 26 февруари е обявен за посещение от родители на бъдещи първокласници, а 27-и  – за родителите на бъдещите осмокласници. „Мислим, че е добре преди да започне активната кампания по приема в I и VIII  клас  да покажем на желаещите родители училището в работен режим – не просто разходка из кабинетите и базата, а запознаване с начина, по който функционира единната училищна общност.  Това е видимо и лесно се разбира, когато сутрин влезеш и видиш този мравуняк, на пръв поглед хаотичен и неподреден, но когато постоиш 5 минути разбираш, че всеки поток  знае къде отива и какво ще прави там“, каза Котларска.

28 ФЕВРУАРИ ЩЕ БЪДЕ УЧЕБНО НЕПРИСЪСТВЕН. Всеки клас ще си организира дейности. Има планирано посещение на гроба на Емилиян Станев, където всяка година децата полагат цветя и четат любими  откъси от произведения на писателя, други паралелки са избрали да направят презентации на приключили проекти, а седмокласниците ще проведат състезание по програмиране и математика.

Кулминацията в празничния ден е концертът на най-добрите изпълнители – певци и инструменталисти. Той ще започне от 11,30 часа в Актовата зала.

1480 деца и ученици на възраст от 5 до 19 години, разпределени в 58 паралелки, се обучават в СУ „Емилиян Станев“. С тях работят 140 педагогически специалисти и 20 човека непедагогически персонал. Подготовката на децата в началния етап I – IV клас се провежда в самостоятелни класни стаи, а от V клас  обучението по всички предмети се осъществява в  кабинети. В края на 2023 г. са открити два нови кабинета по информационни технологии и по графичен дизайн. Така кабинетите по графичен дизайн са вече три, отбеляза Котларска.

СУ „Емилиян Станев“ разполага с  Актова зала за занятията по хореография и училищните концерти, с 3 физкултурни салона и  многофункционална  спортна зала.