Денят Здравеопазване

С празник на открито в Търново беше отбелязана Световната седмица на кърменето

За 13-а поредна година  в парк „Дружба“ беше отбелязана Световната седмица на кърменето. Събитието се организира в партньорство от  Регионалната здравна инспекция, Община Велико Търново, Центъра за родители Happy Mums и Младежкия дом. Десетки майки получиха подаръци и индивидуални консултации от специалисти. Авторите на най-добрите творби от конкурса „Кърменето днес и през вековете“ бяха отличени с ваучери на обща стойност 400 лева. Средствата се отпускат с решение на местния парламент от програмата „Здрави деца в здрави семейства“.

„Стартирахме Седмицата още на 31 юли в Общностния център за деца и родители „Царевград“ за едно с консултантите ни по кърмене и бременни майки, които ползват услугите на Центъра. Естественото хранене е в полза на децата. Радвам се, че родителите ни имат доверие, затова правим празника – за да бъдем отново заедно в защита на кърменето и споделената отговорност“, каза директорът на общинската дирекция „Социални услуги и здравеопазване“ Росица Димитрова.

„Акцент в нашата работа е помощта  в домашни условия, след раждането. Жените, с които се срещам, след като са родили, обикновено имат проблем. И смятам, че от изключителна важност е предварителната подготовка, защото кърменето е естествен процес, но понякога не се случва така, както ни се иска  – на бебето му трябва време да се научи да суче, на майката й трябва време да се научи да кърми. Затова апелирам жените, на които им предстои да родят, да се запознаят подробно с това как работи кърменето, а не просто да имат очаквания – слагаш бебето и то започва да суче. Понякога не става точно така“, заяви ръководителят на Центъра за работа с деца Happy Mums акушерката Тони Калушкова.

„Забелязва се интерес към кърменето не само във Велико Търново,  но и в национален и световен мащаб.  И това е част  от съвременното мислене на младите майки, които осъзнават, че кърменето не е само естествен дар за жената и бебето, а стъпка към здравословен начин на живот и здравословно хранене. Много майки са мотивирани да кърмят още по време на бременността и осъзнато започват още от първия ден в родилния дом да предлагат живата храна“, отбеляза д-р Светлана Моминска от Регионалната здравна инспекция.