Образование

С празник във Ветринци честваха 125 години от построяването на местното  училище

Във Ветринци отбелязаха с празник 125-годишнината от построяването на новата сграда на училище „Христо Ботев“ през 1898 г. Площадът в селото бе именуван „Христо Ботев“. Представена бе изложба от рисунки „Моето училище“ на децата от училищата „Христо Ботев“ в Ресен и Велико Търново с първа, втора и трета награда, класирани от великотърновския художник Габриел Панев.

Табелата на площад „Христо Ботев“ във Ветринци откри общинският съветник от БСП Стоян Витанов. Жителите на селото поздравиха с юбилея на местното училище зам.-областният управител Ст. Николов, зам.-кметът по хуманитарни дейности Нейко Генчев и Пенка Игнатова – директор на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в Община Велико Търново.

Празникът бе съпроводен от рецитали на деца от двете училища за 175 години от рождението на Христо Ботев, дискусия за историята на училището, пионерските лагери, детската градина, началното военно обучение на средношколците от Търновско преди 1989 г. Експонирана бе и изложба от снимки за тези моменти с участието на Радка Шикова (Тодорова), Елена Мачковска, Валентина Иванова и Светомира Балевска. За походите по пътя на четата на поп Харитон и Бачо Киро с начало отпреди 75 години разказа Евгени Коев.

Организатори на честването бяха Инициативен комитет, Обществен съвет, НЧ „Напредък – 1903“ във Ветринци и кметството.

Снимка: Elena Machkovska