Денят Конфликти

С подобни акции Велико Търново не става велико

На фона на амбициозните заявки за възвръщане величието на Старата столица и неясните очертания на някаква конкретика за бъдещето, лидерът на БСП във Велико Търново Стоян Витанов и неколцина неуверени симпатизанти посрещнаха премиера Бойко Борисов с транспарант „Добре дошли в Цветановград”, а входната табела на града осъмна „ребрандирана”. Със сигурност от щаба на кандидатката на столетницата Весела Лечева ще се отрекат от срамната инициатива на своите съмишленици, макар, че старателно изписаните агитматериали подсказват за безсънна нощ и задоволство от замисъла.

Вярно е, че някога любимата партия променяше имената на градове и хора за една нощ и, очевидно, трудно се отърсва от старите навици. Ако изобщо носталгията по соцреализма някога ги е напускала.  От уважение към фактите, следва да припомним, че преди тях никой не си е позволявал да  поругава името Велико Търново. Те го направиха! Екипът на почетния гражданин на Велико Търново.

Кому донесе радост този  срам? На малокалибрената партийна клика – несъмнено.

Ако имаха малко повече достойнство и загрижеността им за бъдещето на общината не беше толкова фалшива, можеха да се възползват значително по-разумно от посещението на премиера. Можеха, но не пожелаха, защото прокламациите отдавна са се превърнали в прикритие за личната изгода. Можеха, ако имаха поне минималистична идея какво е нужно на града и как да го постигнат.

 

Иначе:

културата на протеста носи не само символно значение, но е и белег за нивото на протестиращите;

повреждането на входната табела на града е дребно хулиганство по смисъла на Наказателния кодекс.

 

Докато те „протестираха” и преименуваха Велико Търново:

Министерството на регионалното развитие и благоустройството започва предпроектното проучване за изграждането на Северния пътен възел на Велико Търново.

Сградата на Старата поща в началото на Самоводската чаршия предстои да бъде прехвърлена на общината и да се превърне в музейно пространство.

 

Заслугата на тези две „дребни” придобивки за великотърновци е на Даниел Панов.

Дали охулилите града ни ще съберат мъжество да се извинят на великотърновци е въпрос на морал. За това не е нужно мнимо величие.

 

Евгени Стоев

Общински координатор на ГЕРБ – Велико Търново