Култура Община

С пари от Комисията по бедствия и аварии обновиха храма в с. Миндя

С пари от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии /МКБА/  във великотърновското село Миндя в края на миналата година бе обновен православния храм „Свети Архангел Михаил”. Бе извършен основен ремонт на дървената и ламаринената част на кубетата. Покривът красят цигли, специално внесени от Гърция. Отводнено е около църквата, пострадала от поройните дъждове през 2014 и 2017 година. Строителните дейности са дело на фирма, спечелила поръчка за 260 000 лева. Ремонтът по храма започна през август и завърши в края на декември 2019 година.

Стенописите също са компрометирани, ето защо идеята за в бъдеще е да се изготви проект и за тяхното възстановяване, както и озеленяване и поставяне на външно осветление на църковния двор, поясни кметският наместник Иван Иванов.

Храмът „Свети Архангел Михаил” е построен на мястото на старото училище и е осветен през 1954 година. Направен е изцяло с дарения от газда градинари и търговци от селото.

Парите, отпуснати от МКБА са чрез общата дейност на кмета на Велико Търново инж. Даниел Панов, Великотърновския общински съвет, църковното настоятелство в с. Миндя, арх. Матей Савов и др., хвали се Иванов.

Така освен с прочутия „Миндя Рок фест”, жителите и гостите на великотърновското село могат да се похвалят и с обновена църква.

снимка – Фейсбук – с. Миндя

Кремена Крумова – Попова