Култура Община

С пари на дарители поставиха нова дограма на църквата в с. Церова кория

Нова дограма бе поставена на храм „Св. Йоан Предтеча“ във великотърновското село Церова кория. Петте прозореца са монтирани от фирма в лицето на Владимир Панчев. Постигнат е по старинен вид чрез вида и цвета на дограмата, дървените лайсни и боядисването на предпазните решетки. За тези дейности кметството стартира дарителска кампания. В нея се включиха 30 души и бяха събрани 1165 лева. От тях 650 лева са за дограмата, 260 лева са за бои и материали. Останалите 255 лева ще бъдат вложени за изграждането на каменния тротоар пред църквата. С още 600 лева като дарение ще се включи и местният земеделец Георги Арабджиев.

В последните години в храма се извършваха частични ремонти по проекти с пари от Комисията по вероизповедания. Поетапно беше изграден бетонен тротоар около църквата и каменен през западния й вход. Бе поставен гранитогрес като подова настилка, бе ремонтиран покривът и малкият музей към храма. Заради пандемията и извънредното положение у нас във връзка с коронавируса се наложи кметът Христо Кунчев да организира дарителската кампания за новата дограмата. В чест на дарителите той ще направи списък и ще го постави в музея към храма. Наред с него там стоят и още два с имена на благодетели – от 1997 година и 2011 година.

Църквата „Св. Йоан Предтеча“ във великотърновското село Церова кория е местен паметник на културата. Тя има близо 200-годишна история, а видът й винаги впечатлява. Не рядко гости на населеното място се снимат пред красивата църква и големия й купол.

Кремена Крумова – Попова