Денят

С открит урок бяха отбелязани 145 г. от приемането на Търновската конституция

С открит урок в Музей „Възраждане и Учредително събрание“ бяха отбелязани 145 г. от приемането на Търновската конституция. Пред над 350 ученици за тържествения акт на 16 април 1879 г. говориха историците от Великотърновския университет проф. Милко Палангурски и проф. Петко Петков.

По думи на проф. Палангурски 230-те депутати в Учредителното събрание, на пръв поглед никому неизвестни лица, са успели да поставят условията за модернизация. „Те са подписали, създали един обществен договор. Това е терминът, под който ние се съгласяваме да работим,  живеем, творим, развиваме се и спазваме законите заедно – не да бъдем идентични в някаква матрица, а да бъдем в общо пространство с общи цели понякога. Основната цел на документа е да бъдем щастливи  граждани. Гражданин не означава, че човек живее в град, гражданин означава човек с права, свободи и задължения. Това е конституция“, каза проф. Палангурски.

Проф. Петко Петков представи пред младата аудитория малко известни решения, които не са записани в Конституцията, но тежат колкото конституционен текст. Той открои решението от 22 март 1879 г. , когато Драган Цанков предлага  Търново да бъде историческа, а София правителствена столица, решението по идея на Стефан Берон да се издигне на връх „Св. Никола“ в Стара планина храм паметник на загиналите във войната българи и руси и последвалото решение по инициатива на дядо Славейков той да бъде построен с доброволни средства от народа.

В Деня на конституцията беше представен проект за популяризиране на конституцията чрез 7 арт корици. „Ако съдим книгата по корицата“ е кампания на новоучредена фондация и на Българския институт за правни инициативи.

Честването продължи с поднасянето на цветя на паметната плоча пред Музей „Възраждане и Учредително събрание“ и изпълнения на фолклорен ансамбъл „Искра“.

Председателят на Великотърновският общински съвет Венцислав Спирдонов, зам.-кметът на Общината Нейко Генчев, ръководители на институции присъстваха на събитието.

 

Снимка – Община Велико Търново