Здравеопазване

С „Отворени врати“ великотърновската кардиоклиника отбелязва Световния ден на сърцето

   По около 20 пациенти ще прегледат и консултират днес безплатно Специализираната болница за активно лечение по кардиология във Велико Търново и медицинският й център в старата столица. Повод за инициативата е Световният ден на сърцето – 29 септември, който традиционно се отбелязва както у нас, така и в чужбина по идея на Световната здравна организация.

Всяка година в света умират по 18 милиона души от сърдечно-съдови заболявания, това прави 33 процента. За България статистиката е още по-печална – над 60 процента. В днешния ден искаме да заострим още повече вниманието на обществото към факта, че сърдечно-съдовите заболявания са враг номер едно и причина номер едно за смъртността в световен мащаб. Кардиолозите провеждаме редица инициативи за превенцията им. Днес алармираме още по-силно, че никой не е застрахован и всеки трябва да обърне внимание на сърцето си“, коментира д-р Йорданка Томова – управител на кардиологичната клиника във Велико Търново. Тя обясни, че това включва всички ония рискови фактори, които могат да бъдат коригирани – повече двигателна активност, по-малко заседнал начин на живот, намаляване и по възможност елиминиране на стреса, по-малко животински мазнини и сол в менюто, повече плодове, зеленчуци, както и съдържащи фибри храни. Тютюнопушенето и прекомерната употреба на алкохол също са рисков фактор и са в ръцете на хората. “Когато има наследствена обремененост и генетични заболявания е ясно, че не можем да променим нещата. Но диагностицирани навреме, голяма част от проблемите могат да бъдат отстранени“, каза д-р Томова.

Целта на днешната инициатива „Отворени врати“ е специалистите да коментират рисковите фактори с дошлите за преглед и консултация пациенти, какво може да се промени и колко е важен профилактичният преглед при личния лекар, а също така следене нивата на холестерола и мастната обмяна, състоянието на кръвното налягане. Защото колкото по-рано се вземат мерки, толкова по-малък е рискът от възникване на по-тежки сърдечно-съдови заболявания и достигане до инвалидизация. А при определени симптоми, е ценна всяка минута.

Ковид-пандемията стресира хората и повечето от тях в страха си да не се заразят с вируса спряха да търсят навреме специализирана кардиологична помощ. А това при много от тях доведе до подценяване на симптомите. Отлагането обаче не е в ничия полза, защото последствия се лекуват много по-трудно“, сподели още д-р Томова. Тя подчерта, че сърдечно-съдовите заболявания се подмладяват. Причина за това е може би стресът, а е възможно ранното им „хващане“ да е и резултат от по-прецизните методи за диагностика, с които вече кардиологията разполага.

През кардиологичната болница във Велико Търново преминават месечно по около 180 пациенти. Лечебното заведение има и ковид-отделение, което работи при спазване на всички мерки за безопасност, без да поставя в риск останалите пациенти. В кардиологичната болница най-младият пациент е бил 20-годишен от Габрово с инфаркт в началото на откриването й, а най-възрастният на 90 години от Севлиевския край това лято, успешно лекуван и рехабилитиран от кардиолозите. Болницата продължава да е фаворит в района в диагностиката и лечението на сърдечно-съдови заболявания. Затова в нея помощ търсят както пациенти от областта, така и нуждаещи се от съседните региони.