Икономика Община

С нови кампании запознават великотърновския бизнес с европейската програма за конкурентоспособност

С повече кампании и информационни събития във Велико Търново местният бизнес ще бъде запознат с възможностите, които предлага оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност”. Това стана ясно след среща между кмета на Даниел Панов и заместник-министъра на икономиката Александър Манолев, който гостува в Старата столица. Двамата обсъдиха голямото значение на европейските фондове за насърчаване на местната икономика.

Даниел Панов подчерта, че през последните години в старопрестолния град се наблюдава устойчив туристически ръст, който насърчава и други свързани сектори. Велико Търново има редица развити отрасли в сферата на леката промишленост, а предприятията имат нужда от помощ за подобряване на материалната база и инвестиции в иновации. Европейските фондове предоставят подобни възможности, а информационните събитията за бизнеса ще бъдат организирани в най-скоро време.

От началото на новия програмен период компании от региона са спечелили 41 проекта, а общата стойност на сключените по тях договори надхвърлят 21,6 милиона лева, стана ясно по време на срещата. Даниел Панов и Александър Манолев бяха единодушни, че в резултат на доброто партньорство между изпълнителната и местната власт могат да бъдат постигнати още по-добри резултати до края на програмния период.

Министерството на икономиката, Националното сдружение на общините, чийто председател е Панов, и Община Велико Търново ще работят в сътрудничество и за завишаване на контрола с кантарите и везните на пазарите и тържищата. „Предлагаме съвместно с кметовете по места да бъде направен пълен преглед на действащата нормативна уредба и да бъдат въведени изисквания, според които при получаването на разрешение всеки търговец ще трябва да предостави доказателства, че везната, с която ще работи, отговаря на законовите изисквания“, каза зам.-министър Манолев. По думите му към момента това е едно от най-честите нарушения, което инспекторите от Държавната инспекция за метрологичен и технически надзор установяват при проверките.

Даниел Панов посочи, че това основен проблем и за местната власт, а често явление са жалбите от хора, които имат съмнение, че са били излъгани при пазаруването от пазари и сергии. „Нужно е да направим пълен анализ и обсъждане в Националното сдружение на общините. Мисля, че колегите биха били склонни да подкрепят промени, които ще защитят потребителските права”, каза Даниел Панов.