Интервю Култура

С национална конференция отбелязаха 140-годишнината от рождението на Яворов

С национална научна конференция в Чирпан бе отбелязана 140-годишнината от рождението на П. К. Яворов. Конференцията се проведе в рамките на традиционните Яворови януарски дни (13-15 януари) и е организирана от Катедра „Българска литература” към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, Къща музей „Пейо К. Яворов” – Чирпан и Фондация „Яворов”.

„Катедра „Българска литература” към ВТУ организира подобна конференция вече за шести път. Първата беше през 1993г. и оттогава се провежда на всеки пет години. Тази година участие взеха много колеги литературоведи и музейни работници от цяла България. В 37-те доклада, които прозвучаха, бяха осмислени по нов начин творчеството и житейския път на Яворов. Бяха обговорени поезията му, драматургията, житейската му трагика и различни нюанси от творческия му път. Свои наблюдения представиха изтъкнати явороведи като проф. Михаил Неделчев, автори на книги с изследвания за Яворов, но първи и много успешни наблюдения върху творчеството на поета представиха и докторантите в Катедра „Българска литература” – Нели Кирилова, Александър Христов, Пенка Константинова и дипломантът Ивелин Николаев.“, разказа за Общинското радио проф. Димитър Михайлов – преподавател във ВТУ и зам.-председател на Фондация „Яворов“.

В рамките на конференцията проф. Михайлов и проф. Антония Велкова-Гайдарджиева са представили и новото издание на книгата на Иван Мешеков – „П. К. Яворов – поет богоборец”. Книгата е отпечатана преди няколко месеца със спомоществователството на Община Златарица и е първата концептуална книга, наблюдаваща Яворовата поезия през призмата на аналитичното осмисляне.

„Тази книга задава нови постановки в изследването на Яворовата поезия. „П. К. Яворов – поет богоборец” е библиографска рядкост, тъй като първото и́ издание е от 1934г., така че новото издание ще послужи на новите поколения явороведи.“

До няколко месеца ще излезе и сборник с текстовете, представени по време на конференцията. Нови начини на четене на творчеството на Яворов са представили изследователи от СУ „Св. Климент Охридски”, Нов български университет, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, Югозападен университет „Неофит Бозвели”, ПУ „Паисий Хилендарски”, Институт за литература при БАН, Университет по библиотекознание и информационни технологии, ШУ „Епископ Константин Преславски”, РУ „Ангел Кънчев”, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, училища и музеи от страната.

„Имахме цял блок от доклади, посветен на драматургията на Яворов, за което много се радвам, защото сякаш по правило приемаме, че Яворов е голям поет и забравяме за останалата част от творчеството му.“

По време на Яворовите дни е връчена и Националната литературна награда „Яворов”, която е сред най-престижните литературни отличия в България. Тази година лауреат е поетът Иван Цанев. Повече за конференцията и Яворовите дни чуйте от проф. Димитър Михайлов: